Musk har inlett bygget av Gigafactory i Shanghai

2019-01-08 11:16  

Tesla vd:n invigde bygget av Gigafactory 3 i Shanghai. I lokal tv vädjade Elon Musk till kineserna att inte vänta med sitt köp: Det är väldigt viktigt att folk verkligen köper de bilar som vi tillverkar i dag, för annars har vi inte råd att bygga en fabrik.

Snart kommer Teslas två anläggningar i Buffalo och Nevada få sällskap av Gigafactory 3 i Shanghai. På måndagen inleddes bygget, och Tesla siktar på att fabriken ska stå färdig redan till sommaren. Då ska den ha kapacitet att producera 500 000 bilar om året.

Elon Musk var på plats för invigningen och han konstaterade att Tesla redan har slagit sitt eget rekord avseende produktion. Under bygget Supercharger-nätverket i Shanghai lyckades man uppföra en stor station på tolv dagar. Nu förväntar sig vd:n att samma effektivitet kommer råda vid bygget av fabriken.

– Vår plan är att det här ska bli Teslas mest avancerade Gigafactory i världen, för den kommer samla alla de saker som vi har lärt oss av vår tidigare Gigafactory-produktion och applicera det här. Vi kommer fokusera på instegsversionerna av Model 3 och Model Y, säger Elon Musk till kinesisk tv.

Fabriken ska också producera bilar

Shanghaifabriken förväntas också producera bilar för export till många andra delar av Asien. Men de dyrare versioner av Model 3 som säljs i Kina kommer även fortsättningsvis att tillverkas i USA. Musk verkar dock vara oroad för att många kineser planerar att avvakta lägre priser – men då väntar de förgäves.

Läs mer: En halv miljon jobbansökningar till Tesla

– Jag vill definitivt uppmuntra konsumenter i Kina att förbeställa Model 3 i dag. Eftersom det pågår förändringar kring kostnaderna för bilhandeln så tjänar vi också mindre per såld bil än vad vi gör i andra delar av världen, ett val för att våra bilar ska bli överkomliga för konsumenter i Kina. För de dyrare versionerna av Model 3 kommer priset vara det samma även nästa år – så vill inte att folk ska vänta med sitt köp i tron att det kommer en prissänkning. Det är väldigt viktigt, för vi behöver sälja bilar i dag för att kunna bygga en fabrik imorgon, säger han i intervjun.

Musk öppnar också upp för att teknikutveckling och design kommer ske i Kina.

Läs mer: Här är första bilden på Volvos elbil Polestar 2

– Med Shanghai Giga etablerar vi nu en stark ställning inom tillverkning, och vi har också för avsikt att etablera oss starkt inom teknisk utveckling och design i Kina. Så om någon person är en talangfull ingenjör, designer eller är driven inom produktion – bli då gärna en del av vårt team. Det finns inga gränser för de med potential. Den som går med oss i dag som en junior ingenjör eller designer kan en dag vara vd för Tesla globalt. De kanske tar mitt jobb en vacker dag, säger Elon Musk.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt