FORDON
Med ny gigapress ska Tesla gjuta bilarnas undersida i ett enda stycke

Hela bilens underrede i ett stycke? Tesla har en helgjuten plan för att sänka tillverkningskostnaderna för sina elfordon. Men också pressen på sig att få på plats en större gigapress – med en kapacitet på 16 000 ton.
Underredet på en bil tillverkad med konventionella metoder kan ha omkring 400 delar. Teslas plan är att istället gjuta hela undersidan av chassit i ett stycke. Företaget använder redan rejäla maskiner för pressgjutning – som de kallar gigapressar – för att tillverka front- och bakdelar till Model Y. Den största maskinen i dagsläget har en kapacitet på 9 000 ton (kapaciteten hos en press egentligen anges i N, men man brukar skriva om detta till kg för att göra det begripligare). Just den används för tillverkning av pickupen Cybertruck.
Att gjuta hela undersidan är emellertid behäftat med en del hinder. Inte minst är det väldigt dyrt, vilket är ett av skälen till att bilindustrin inte gör det.
Nu uppger dock källor som nyhetsbyrån Reuters talat med att Elon Musks ingenjörer – med hjälp av externa experter – hittat en lösning. Istället för att använda gjutformar av metall tänker Tesla göra dem med gjutsand och 3d-skrivare.
Skrivaren applicerar ett bindemedel på ett tunt lager av sand och bygger sedan sandlager för sandlager en form för att kunna gjuta legeringar.
Frågetecken kvar att räta ut
Fram till nyligen återstod emellertid ett problem att lösa. Aluminiumlegeringar gjutna i formar av smält metall får egenskaper som skiljer sig från de egenskaper som framträder när de gjuts i formar tillverkade med gjutsand. Bland annat uppfyllde prototyperna tillverkade med sandformar inte Teslas krav på krocksäkerhet. Men enligt Reuters har företaget löst problemet genom att finjustera kylningsprocessen av aluminiumlegeringarna och genom efterbehandling med värme.
Men det kvarstår frågetecken. Ett som måste rätas ut är om de 3d-printade sandformarna klarar av det tryck som krävs för att gjuta ett stycke i den storleken. Enligt uppgiftslämnarna kommer det att krävas en ny gigapress – som dessutom tar mer yta i anspråk – med en kapacitet på 16 000 ton.
Om Tesla lyckas sägs kostnaden för designvalideringsprocessen vara omkring tre procent av priset för att göra det med traditionella metoder. Och då är företaget en bit på vägen mot målet att lansera en modell för blott 25 000 dollar i mitten av det här årtiondet.