TECH

Superdatorn Dojo väntas ge Tesla ett jättelyft

Man med skäggstubb och stort leende
En ny superdator kan ge Tesla, med Elon Musk, ett rejält lyft när det gäller självkörande fordon, enligt en analys från storbanken Morgan Stanley. Arkivbild

Elbilstillverkaren Teslas aktie lyfter i förhandeln på Wall Street. En positiv analys från storbanken Morgan Stanley om effekterna på Tesla från den nya superdatorn, kallad Dojo, ligger bakom kurslyftet.

Publicerad

Den nya datorn kan enligt analytikerna på Morgan Stanley innebära en stor fördel för Tesla – med grundaren och storägaren Elon Musk som vd – ett när det gäller självkörande taxibilar och nätverkstjänster.

Analytikerna höjer riktpriset på Teslas aktie till 400 dollar, vilket skulle innebära ett kurslyft på drygt 60 procent från dagens nivåer. De rekommenderar också investerare att ha en "övervikt" av Tesla i portföljen – då superdatorn Dojo ser ut att ge Tesla en "asymmetrisk" fördel gentemot konkurrenter i racet för att utveckla självkörande fordon.

Teslas aktie, som redan har fördubblat värdet i år, stiger med 4 procent i terminshandeln inför måndagens handel.

Superdatorn Dojo har byggts för att hantera massiva mängder av data som kan användas för styrsystem i den nya generation självkörande fordon som Tesla planerar att lansera före årsskiftet.