Elbilar

Cybertruck Giga Press mosar Teslas eget rekord

Cybertruck Giga Press. Foto: Idra
Cybertruck Giga Press. Foto: Idra
Foto: Tesla
Foto: Tesla

Med en kapacitet på 9 000 ton är det världens största maskin för pressgjutning. Nu skeppas Cybertruck Giga Press till Teslas fabrik i Texas.

Publicerad

Tesla har banat väg med vad som i dagsläget är världens största maskin för pressgjutning. Den började installeras 2020 vid fabriken i Fremont, och har varit en förutsättning för att den bakre delen av Model Y kan tillverkas i två delar, en radikal minskning av antalet komponenter jämfört med tidigare modeller.

Produktionen av Cybertruck ska vara i gång i mitten av 2023. Pickupen är konstruerad med vad Tesla kallar för ett exoskelett, gjort av 30X kallvalsat rostfritt hål. Det är ett mycket hårdare material jämfört med konventionell bilplåt, och för att forma den självbärande karossen har Tesla beställt ännu en enorm maskin – Cybertruck Giga Press.

Den levereras av Italienska Idra, som tillverkar de största maskinerna för pressgjutning i världen. Med en kapacitet på 9 000 ton övertar Giga Press rekordet från Teslas tidigare jätte, som pressar mellan 5 600- till 6 200 ton. Det skriver Interesting Engineering.

Nu är maskinen på resa mot sitt nya hem vid anläggningen Giga-Texas. I dagsläget har Tesla dukat upp tre alternativ för Cybertruck-köparen: två fyrhjulsdrivna versioner med två- respektive tre motorer, samt en bakhjulsdriven instegsmodell. Som längst sägs räckvidden bli över 800 km, och pickupen ska kunna lasta nära 1,6 ton.