Fordon

Laddstationer het fråga på elbilmässan

Ny statistik visar att fler går över till att köpa hybridbilar i olika former. Foto: Alamy

Det kan dröja innan helt eldrivna bilar når ut till många bilköpare. När räckvidden ökar, och priset kanske sjunker, finns en annan fråga: Du måste kunna ladda hemma.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Utbyggnad av laddstationer är ett tema på Nordens första mässa för elbilar, som hålls i Göteborg i helgen.

– Som bilköpare får man göra två analyser. Var bor jag, kan jag ladda hemma? Kan jag ladda på jobbet? Om man inte kan svara ja på bägge frågorna går helt eldrivna bilar bort, tycker Bertil Moldén, vd på branschorganisationen Bil Sweden, som själv gått över från ren eldrift till laddhybrid.

De flesta laddbara bilar som säljs i Sverige är laddhybrider. Men det finns nackdelar. Att laddhybrider har både batteridrift och förbränningsmotor med tillhörande bränsletank gör fordonen både tyngre, vilket drar mera bränsle, och tekniskt komplicerade.

– Många ingenjörer anser att laddhybrider är en halvmesyr. Alla siktar mot nollutsläpp. Då måste du ha exempelvis ren eldrift, säger Mikael Wickelgren, fordonsforskare på högskolan i Skövde.

Men utan möjlighet att ladda hemmavid köper man knappast en helt eldriven bil. Den som bor i flerfamiljshus blir därmed beroende av fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen.

– Jag tror att man vid all nybyggnation borde bestämma sig för att alla parkeringsplatser ska vara elektrifierade. Det kostar en tiondel av att lägga till det i efterhand, säger Bertil Moldén.

Läs mer:

Men det finns hjälp för befintliga bostäder. Företag och organisationer kan söka stöd för laddstationer inom det statliga projektet Klimatklivet, som sköts av Naturvårdsverket.

Hittills har mer än 700 ansökningar gjorts. 283 av dessa, vilket är cirka hälften av dem som hunnit behandlas, har beviljats sammanlagt 127 miljoner kronor. Bidrag ges för upp till 50 procent av investeringskostnaden.

– Energibolagen känner till stödet. Men vi behöver informera mer om detta till bostadsrättsföreningar, säger projektledaren Nanna Wikholm.

Störst beräknad klimatnytta premieras bland ansökningarna, vilket innebär att laddstationer där bilar har sin "hemmaplats" allmänt sett ligger bra till.

– Fastighetsägare får inte bli bromsklossar, säger Mazdak Haghanipour, sakkunnig på elbranschorganisationen Power Circle.