Fordon

Hultqvist: Operativa fördelar om Sverige och Finland har samma flygsystem

Försvarsminister Peter Hultqvist ser operativa fördelar om Finland väljer att köpa Gripen. Foto: Stefan Jerrevång
Försvarsminister Peter Hultqvist ser operativa fördelar om Finland väljer att köpa Gripen. Foto: Stefan Jerrevång

Finland upphandlar nytt stridsflyg. Gripen är en av kandidaterna. Försvarsminister Peter Hultqvist ser operativa fördelar med att de båda länderna har samma flygsystem – men betonar att beslutet är Finlands.

Publicerad

Sveriges och Finlands försvarssamarbete fortsätter att fördjupas. Det konstaterade landets båda försvarsministrar Peter Hultqvist (S) och Antti Kaikkonen (Centern i Finland) nyligen i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet. De senaste fem åren har samarbetet fördjupats så pass mycket att frågan om det utvecklats till en militär allians har dykt upp i finsk media. Bakgrunden är bland annat Rysslands invasion av Krim.

Peter Hultqvist konstaterar att de båda länderna har en gemensam marinenhet och gemensamma flygövningar men att Finland och Sverige i övrigt är "två alliansfria länder som har valt att samarbeta på ett väldigt djupt plan".

2025 ska Finland börja byta ut sina 62 stridsflyg av modell F/A-18 Hornet. Upphandlingsprocessen pågår och Gripen tillhör kandidaterna. I september berättade den finska affärstidningen Kauppalehti, med hänvisning till en källa nära upphandlingen, att regeringen lutar åt att välja Gripen. Att Gripen är ett relativt billigt stridsflygplan uppgavs vara ett av skälen. Prislappen brukar anges till omkring en miljard kronor. Men också att flera av koalitionsregeringens socialdemokratiska SDP-företrädare förstår vikten av nordiskt samarbete.

Hultqvist: Beslutet är Finlands

I fredags lämnades det första serietillverkade Gripen E-planet över till det gemensamma svenska testprogrammet. Ny Teknik frågade då Peter Hultqvist hur den gemensamma debattartikeln om fördjupat samarbete ska tolkas i relation till den möjliga finska Gripenaffären.

– Jag har full respekt för integriteten i den finska upphandlingsprocessen. Vi försöker leverera så bra svar som möjligt på de finska förfrågningarna och de nya steg de tar i sitt utvecklingsarbete. Den processen får ha sin gång. Sen ser vi självklart många operativa fördelar om vi har samma flygsystem. Men besluten om detta är finska beslut, sa han.

Hur ser du på chanserna att en affär blir av?

– Jag spekulerar inte om det. Jag konstaterar bara att vi försöker leverera de besked som Finland efterfrågar och hoppas att vi blir de som levererar i slutänden.

Vilken betydelse skulle en sådan affär få för Sverige?

– Det skulle naturligtvis ha stor betydelse och det kan finnas operativa fördelar som vi ser det.

Vilka operativa fördelar tänker du på?

– Det går jag inte in ytterligare på, sa Peter Hultqvist.

Gripen ett av fem utpekade plan

Finland har pekat ut fem plan som alternativ till F/A 18 Hornet: Boeing F/A-18 Super Hornet (USA), Dassault Rafale (Frankrike), Eurofighter Typhoon (Storbritannien, Tyskland, Italien, Spanien), Lockheed Martin F-35 (USA), Saab Gripen (Sverige). Ett slutligt besked om vilket plan Finland väljer väntas 2021.