Fordon

GM sparkar 14000 – ska satsa på el och autonomi

Fem anläggningar i USA och Kanada ska stängas och 15 procent av personalen kommer bli av med sina nuvarande jobb. Foto: TT

Amerikanska bilköpare vill inte ha sedaner. Nu skrotar GM sex modeller – och sparkar 14 000 anställda vid fabrikerna. Besparingen ska plöjas ned i satsningen på elektrifiering och autonomi.

Publicerad

Fem anläggningar i USA och Kanada ska stängas och 15 procent av personalen kommer bli av med sina nuvarande jobb. Det meddelade General Motors på måndagen. Totalt rör det sig om 8 000 fastanställda, var av 25 procent i ledningsgrupper – samt 6 000 timanställda. Eventuellt kan vissa av dem förflyttas till andra delar av företaget.

Bakom nedläggningarna ligger i det korta perspektivet den stora sedan-döden – dagens köpare efterfrågar andra fordonstyper, inte minst suvar. Och nu skrotas en rad modeller. Enligt CNN rör det sig om Chevrolet Cruze, Chevrolet Volt och Chevrolet Impala – samt Buick LaCrosse, Cadillac XTS och Cadillac CT6. GM är inte ensamma om strategin. Redan i april meddelade Ford att man har för avsikt att sluta tillverka sedaner i Nordamerika. I det större perspektivet handlar General Motors uppsägningar dock om att överleva i en bransch som snabbt rör sig bort från dagens teknik.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här