FORDON

ESA satsar på system för flygspårning från rymden

Den europeiska rymdmyndigheten har inlett ett samarbete för att kunna spåra flygplan via satellit i realtid. Systemet blir det mest avancerade i sitt slag.

Publicerad Uppdaterad

I dagsläget baseras spårningen av de civila flygplanen i många fall på en egenrapportering från piloterna, som i sin tur utgår från gps – men nu hoppas den europeiska rymdmyndigheten att gps-positioneringen ska kompletteras med övervakning från rymden. För ändamålet har ESA gjort en överenskommelse med Spire Global, som bland annat erbjuder rymddata och analyser av densamma. 

En konstellation av satelliter

Bolaget ska utveckla ”Eurialo”, som sägs vara det mest avancerade övervakningssystemet hittills för civilflyget. Via en konstellation av satelliter ska man kunna ange flygplanens exakta position globalt i realtid, genom geolokalisering av deras radiosignaler. Det skriver ESA i ett pressmeddelande

Systemet kommer inte bara att hjälpa den europeiska flygledningen, utan även bidra till den generella infrastrukturen kring navigation, kommunikation och övervakning. Men en större del av pengarna till projektet kommer från den tyska rymdmyndigheten DER. 

Demonstrator i omloppsbana

Spire Global ska leda ett konsortium där bland andra European Satellite Services Provider ingår. De jobbar just med tjänster inom området för flyget. Nästa steg blir att bygga en demonstrator, en första teknikplattform som i omloppsbana kan bevisa att tekniken och tjänsten fungerar.

– Rymdbaserad flygspårning och geolokalisering är framtiden för flygledning, detta för att säkerställa ett säkert, tryggt och hållbart flyg på en global skala, säger Peter Platzer, vd för Spire Global, i ett pressmeddelande.