James Webb-teleskopet har fyra vetenskapliga instrument:
- Mid-infrared instrument (Miri)
- Near-infrared camera (Nircam)
- Near-infrared spectrograph (Nirspec)
- Near-infrared imager and slitless spectrograph/fine guidance sensor (Niriss/Fgs)
Känsligheten i instrumenten tillsammans med den stora huvudspegeln möjliggör Webbs forskning – som bland annat går ut på att skåda tillbaka mot universums födelse.
James Webb-teleskopet började planeras under 90-talet, men det dröjde fram till 2021 innan det var färdigt och fick lämna jorden. Resan till den andra Lagrangepunkten 1,5 miljoner kilometer ut i rymden inkluderade sedan de mest avancerade utfällningar av solskydd och vetenskapliga instrument någonsin genomförda i rymden.
Till slut kom dock rymdteleskopet fram oskatt, och den 12 juli 2022 offentliggjordes de första vetenskapliga bilderna. Nu firar Nasa ettårsjubileet genom att släppa ännu mer data.
– På bara ett år har rymdteleskopet James Webb ändrat mänsklighetens syn på kosmos genom att låta oss titta in i stoftmoln och se ljus från universums avlägsna hörn för första gången. Varje ny bild är en ny upptäckt och låter forskare världen över ställa och svara på frågor som de en gång aldrig kunde drömma om, säger Nasachefen Bill Nelson i ett pressmeddelande.
Den senaste bilden från teleskopet visar det område där nya stjärnor föds som är närmast jorden. Området som kallas “Rho Ophiuchi cloud complex” ligger runt 390 ljusår från oss och i bilden syns ungefär 50 unga stjärnor.
– På sitt ettårsjubileum har James Webb redan infriat sitt löfte att avslöja fler detaljer om universum och ge mänskligheten en hisnande skattkammare av bilder och vetenskap som kommer att räcka i årtionden, säger Nicola Fox vid Nasa i pressmeddelandet.