INNOVATION

Forskarlag uppger att de har skapat supraledare i rumstemperatur

Forskarna säger att videon som bilden ovan är tagen från visar Meissnereffekten.

Forskare i Sydkorea säger att de har lyckats framställa en supraledare - LK-99 - som fungerar i rumstemperatur och vid normalt lufttryck. Men KTH-professorn Oscar Tjernberg uppmanar till försiktighet. Han har sett flera ”genombrott” inom supraledning som sedan har visat sig vara falska.

Publicerad Uppdaterad

Det nya materialet, döpt till LK-99, ska enligt forskarna vara ganska enkelt att framställa. Innehållet som nämns är bly, syre, svavel och fosfor. Det skriver New Scientist. Processen, där ämnena värms upp, sägs ta så lite som 35 timmar – med enkel utrustning, skriver the Independent. Resultatet har publicerats i en preprint på Arxiv och är ännu inte referentgranskat.

Forskarna uppger att LK-99 visar två nyckelegenskaper för supraledare. Ingen resistivitet och att materialet svävar tack vare Meissnereffekten. En video sägs visa det senare, men uppseendeväckande nog svävar bara en sidan av den stenaktiga lilla biten. Enligt forskarna beror det på att materialet har vissa brister och att bara delar av det är supraledande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här