Fordon

Deras flygande motorcykel ska gå i 800 km/h

Med en last på 450 kg anges the Speeder ha en räckvidd på 644 km. Foto: Mayman Aerospace
Med en last på 450 kg anges the Speeder ha en räckvidd på 644 km. Foto: Mayman Aerospace
Investeraren Tim Draper och David Mayman, vd för Mayman Aerospace, visade nyligen upp farkosten i Kalifornien. Foto: Mayman Aerospace
Investeraren Tim Draper och David Mayman, vd för Mayman Aerospace, visade nyligen upp farkosten i Kalifornien. Foto: Mayman Aerospace

Prototypen ger högt flygande löften. Åtta jetmotorer sägs ge den flygande motorcykeln från Mayman Aerospace en topphastighet över 800 km/h.

Publicerad

De flygande motorcyklarna utgör en egen genre inom VTOL-farkosterna. Bland exemplen finns Hoverbike från Malloy Motorcycles, som visades upp 2015. Och det brittiska bolaget hävdar att det var först med en flygande mc. De följdes bland annat av ryska Hoversurf som demonstrerade en lösning 2017. Tre år senare kraschade dock deras modell S3 under ett test i Dubai.

Jetpack Aviation har profilerat sin flygande mc kring en extrem prestanda, även om det hittills bara har rört sig om löften. Det amerikanska bolaget flaggade 2019 för att de skulle bygga en jetdriven prototyp med den teoretiska topphastigheten 640 km/h. Nu har P2 Speeder visats upp, och modellen sägs bli ännu snabbare. Det skriver New Atlas.

I samband med lanseringen av farkosten byter bolaget namn till Mayman Aerospace Även om prototypen är byggd i en tredjedels skala så ska den rent mekaniskt vara fullt fungerande. Produktionsmodellen kommer att få ungefär samma storlek som en motorcykel. Kolfiberkonstruktionen hålls i luften av åtta jetmotorer som drivs med konventionellt, hållbart flygbränsle, exempelvis SAF (sustainable aviation fuel).

Topphastigheten sägs landa på 805 km/h, och räckvidden med en last upp till 450 kg anges till 644 km. Tack vare en modulär design ska Speeder även kunna utrustas med en huv, och då fungera mer som en konventionell VTOL.

Förhoppningen är att det utförandet ska vara mer attraktivt för polis, räddningstjänst samt militärt bruk. Mayman Aerospace har bland annat utvecklat tillbehör i form av vattentankar som kan snabbfyllas för släckning av skogsbränder, samt en brits för sjuktransporter. Nu jobbar bolaget med amerikanska FAA för att få farkosten certifierad.