Då kan du beställa Volkswagens folkelbil

2019-03-14 12:50  
Foto: Volkswagen

I höst visar VW äntligen produktionsversionen av nya ID. Modellen beskrivs som en elbil åt miljoner – inte miljonärer – och nu avslöjar man att den kommer gå att beställa redan i maj.

I fjol visade Volkswagen upp sin elbilsplattform MEB och gav samtidigt ett löfte om att den som volymelbil skulle få prisparitet med en motsvarande dieselbil.– Vi kommer hamna klart under 25 000 euro, sa Jochen Tekotte, talesperson för VW:s elbilsfamilj då till Ny Teknik. Senare kom uppgifter om att instegsversionen kommer få ett så lågt pris som 20 000 euro.

Och uppgifterna har trummat upp intresset rejält, inte minst på grund av att alternativen med längre räckvidd ofta har en markant mycket högre prislapp. Men när kommer då bilen? VW har hela tiden sagt att man kommer presentera produktionsversionen 2019. Dock ekade det lite tomt i VW-montern på den nu avslutade bilmässan i Genève, där man istället visade upp ytterligare ett koncept.

Avslöjade datumet på årliga konferensen

Nu har vi dock fått solid fakta om när bilen kommer, och när hugade spekulanter kan kasta in en beställning. Själva lanseringen av modellen sker i september på Frankfurtmässan. Men om du inte kan hålla dig så går det redan den 8 maj att lägga en order. Det avslöjade Jürgen Stackman, Volkswagens försäljningschef, under tillverkarens årliga mediakonferens. Och han insinuerade att de som väntar mycket väl kan gå miste om en bil då den första omgången troligtvis kommer sälja slut fort.

– Med tanke på intresset för ID-bilarna som våra handlare visat tror jag att det är möjligt att introduktionsmodellen redan kommer vara slutsåld innan vi visar ID i september, sa han.

Tror att bilarna kommer ta slut

Att orderböckerna öppnas den 8 maj även för svenska kunder bekräftas av Volkswagen Sverige.

– Det är det globala startdatumet då vi kommer öppna för förordar. Och då gäller det en speciell introduktionsmodell, säger Marcus Thomasfolk, presschef för Volkswagen, till Ny Teknik.

Exakt vad priset blir, specifikationer eller vilka utrustningsalternativ som lanseringsversionen kommer med är inget som VW avslöjar än.

– Vi har gått ut med informationen om förordrarna internt i dag, och vi kan ännu så länge inte ge mer information än att bekräfta att datumet är den 8 maj.

Läs mer: Därför kan Waymo värderas högre än Tesla och GM

Hur blir det då med tilldelning? Stackman verkar tro att bilarna kommer ta slut. 

– Tilldelning är inget vi kan säga något om nu, det pågår en diskussion om hur mycket bilar vi kan få – och givetvis försöker vi få så många som möjligt, säger Marcus Thomasfolk.

Så om man väntar riskerar man att bli utan?

– Jag kan inte säga något om vad Stackman syftade på, men det finns alltid kunder som vill vara ute tidigt – och det är dessa vi riktar oss till när det gäller möjligheten att förbeställa, säger han.

VW ID – vad vi kan förvänta oss

– 48 kWh batterikapacitet i basutförande, 62 kWh

– Räckvidd mellan 330 – 550 km

– Snabbladdning på upp till 100 kW

– Storleksklass som en Volkswagen Golf

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt