Bra siktar på elflyg till Visby inom fem år

2021-07-06 10:53  

Bra vill placera två elflygplan på Visby flygplats. Nu undersöker flygbolaget tekniska förutsättningarna med målet att dra igång reguljärt elflyg till och från Gotland inom fem år.

Ny Teknik har genom åren skrivit mycket om elflyg och nu har frågan hamnat på tapeten igen, den här gången genom den pågående digitala Almedalsveckan.

Tillsammans med Region Gotland ska flygbolaget Bra undersöka hur elförsörjning och laddeffekt på Visby flygplats ska kunna säkerställas för att göra reguljärt elflyg till och från Visby verklighet inom fem år.

Läs mer: Så ska Heart Aerospace bygga Sveriges första elflygplan

– Gotland är en av våra viktigaste marknader där flyget utgör en betydande del för tillgängligheten. Med elflygets möjligheter kommer vi kunna öka tillgängligheten inte bara till Stockholm, utan till flera orter på fastlandet som inte har några effektiva förbindelser idag, säger Ulrika Matsgård, vd Bra, i ett pressmeddelande.

Räckvidd: 40 mil

Elflygplan finns på marknaden redan idag, och de flygplan som kan komma att bli aktuella från 2026 utvecklas av Heart Aerospace, har 19 säten och en räckvidd på ungefär 40 mil.

Läs mer: Åre Östersund gör sig redo för att testa elflyg

Utmaningen för Visby flygplats ligger främst i att säkerställa laddmöjligheterna för flygplanen. Förutom elförsörjning, laddeffekt och statliga incitament för att understödja utvecklingen kommer Region Gotland att arbeta för att identifiera vilka ytterligare åtgärder som kan genomföras på regional nivå.

Läs mer: Brommautredaren: Elflyg inte det mest avgörande

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt