Brommautredaren: Elflyg inte det mest avgörande

2021-04-28 13:34  

Det är nu klart vad utredningen som ska titta på avvecklingen av Bromma flygplats ska rikta in sig på. Ny Teknik fick en pratstund med utredaren Magnus Persson, i dag styrelseordförande för Trafikverket.

Exakt när och hur Bromma flygplats ska avvecklas är inte beslutat, utan är något som ska utredas till och med den 31 augusti. Jobbet går till Magnus Persson, som utöver ordförandejobbet för Trafikverket i dag driver ett eget konsultbolag.

När Ny Teknik når honom vid lunchtid på onsdagen har han nyligen fått veta att det är han som fått jobbet.

– Jag kommer nu att börja samla ett team och börja titta på de frågor som regeringen har specificerat, men det är för tidigt att säga något mer om vad jag kommer att komma fram till. Arbetet har precis börjat, säger han.

Läs mer: Så har pandemin gjort världens väderprognoser sämre

Ska ta fram en tidsplan

Regeringen har specifierat en rad frågor som de vill ha svar på. Först ut i direktiven är frågan om vad som händer med de olika samhällsviktiga flygtransporterna, alltså exempelvis ambulansflyg eller försvarets verksamhet.

Vidare ska Magnus Persson och hans medarbetare titta på både kostnader och "framtida värden som kan uppstå", alltså både vad det kostar att riva och sanera området men också vilka intäkter det kan inbringa. Slutligen får utredaren i uppgift att göra en tidsplan för en "samhällsekonomiskt effektiv avveckling".

Läs mer: Räcker det svenska biojetbränslet till för flyget? 

"Kommer titta på Arlandas framtid"

Utredningen ska alltså inte titta på vad som ska göras med marken efter att flygplatsen avvecklats.Förespråkare för avveckling har hävdat att det går att bygga tiotusentals nya bostäder på platsen.

– En del av utredningen handlar om saneringen av marken, men vad som ska göras med den efter det är en kommunal angelägenhet som jag inte kommer att utreda, säger Magnus Persson.

Kommer utredningen att gå in på vilken betydelse den framtida utvecklingen av elflyg kommer att få?

– Frågan om elflyg har tittats på flera gånger, bland annat i Anders Sundströms utredning (som presenterades 2016, reds anm). Det är absolut en aspekt även om jag inte tror att det är den största eller mest avgörande.

Behöver Arlanda byggas ut om Bromma flygplats läggs ned?

– Kapacitetsfrågan och hur den ska säkras är en viktig del av utredningen, och där ingår naturligtvis att titta på Arlandas framtid. Där kommer jag att ta hjälp av personer som vet mer än mig om den frågan, säger Magnus Persson.

Henning Eklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt