Bilalliansen mellan Nissan, Mitsubishi och Renault i gungning efter Carlos Ghosn-skandalen

2018-11-20 08:05  
Carlos Ghosn. Foto: AP Photo/Christophe Ena/TT

Den stora bilalliansen Nissan-Mitsubishi-Renault är i gungning efter det chockartade gripandet av chefen Carlos Ghosn. Företagens aktier faller, och redan tar Ghosns kollegor avstånd från "den mörka sidan".

Nissan Motor föll mer än sex procent i börsöppningen i Tokyo på tisdagen. Mitsubishi Motors föll med liknande siffror.

Renault råkade ännu mer illa ut på Paris-börsen i går, stundtals ner över tio procent och vid dagens slut minus åtta procent.

Läs mer: Fransk frälsare gav Nissan nytt liv

Carlos Ghosn är en av bilvärldens superstjärnor, på senare tid som styrelseordförande i Mitsubishi och Nissan samt vd på Renault. Nyheten om hans gripande i Japan kom via medier i Tokyo i måndags kväll lokal tid.

Japanska åklagare skriver i ett pressmeddelande att anklagelserna mot honom fokuseras på mygel kring hans lön och andra ersättningar. Den senaste femårsperioden ska Ghosn ha deklarerat inkomster på 4,9 miljarder yen (390 miljoner kronor), men i själva verket ha tjänat ungefär dubbelt så mycket.

Styrelserna i de tre biltillverkarna ska sammanträda senare i veckan för att med all sannolikhet ge honom sparken.

Läs mer: Biljättens chef: ”Vi är de enda som tjänar pengar på elbilar”

Och Nissans vd Hiroto Saikawa har snabbt vänt kollegan ryggen.

– För mycket makt gavs till en person, säger Saikawa på en presskonferens, rapporterar medier från Nissan-högkvarteret i Yokohama.

– Jag måste säga att detta är en mörk sida av Ghosn-eran, som varat mycket länge.

Mer om: Renault Nissan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt