Apple utvecklar ett bilsystem för att göra vägarna säkrare

2018-09-10 15:33  

Apple har ansökt om patent för ytterligare ett bilsystem. Detta inkluderar strålkastare som ska ge förare mer information om potentiella faror på vägarna.

Apple har ansökt om patent för en ny typ av strålkastare som ska ge förare mer information om potentiella faror på vägarna – från missade vägmarkeringar till människor. ”System and Method for Light and Image Projection" lyser upp intressanta föremål och ytor på vägen.

Systemet är synkroniserat med bilens vindruta, där exempelvis gångtrafikanter markeras ut. Och föraren ska till och med kunna se vilken riktning människor eller andra föremål har. Bland annat omvandlas gående till ett slags generiskt skelett där alla leder har märkts ut med röda punkter.

Läs mer: Analytiker: Då släpper Apple sin egen bil

Apples bilsystemet ska ge stöd till föraren

Enligt Apple Insider är tekniken snarare att betrakta som ett förarstöd än ett varningssystem. Systemet har en rad sensorer och kan analysera data för att se var bilen kan ta sig fram.

Strålkastarna kan markera intressanta platser på vägen, det kan exempelvis handla om den plats dit en gående är på väg. Lamporna ser till att hela utsikten framför föraren är upplyst på ett effektivt sätt – men om man kör på ett skumt vägavsnitt så kan sensorerna visualisera objekt som är osynliga för ögat på vindrutan.

Läs mer: Tidigare chef för Tesla Model 3 återvänder till Apple

Medan dagens varningssystem använder sensorer för att upptäcka faror på vägarna som till exempel bilens placering i filen och avståndet till andra bilister, har ”System and Method for Light and Image Projection" förmågan att markera föremålen framför bilen med hjälp av ett visuellt system. Med hjälp av ett flertal sensorer kan systemet analysera bilvägen, avgöra hur bilen ska på bästa sätt köras och räkna ut hastigheten på potentiella faror.

Johan Forsberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt