Fordon

Aircar är en äkta ”flygande bil” – nu har den lyft

Foto: Klein Vision
Foto: Klein Vision
Foto: Klein Vision
Foto: Klein Vision
Foto: Klein Vision
Foto: Klein Vision
Foto: Klein Vision
Foto: Klein Vision
Foto: Klein Vision
Foto: Klein Vision

Termen används svepande för många farkoster, men Klein Visions flygande bil kan verkligen köra på vägen. Nu har Aircar genomfört sin jungfruflygning.

Publicerad

Stefan Klein arbetade tidigare för slovakiska Aeromobil, på den flygande bil som bolaget visade upp 2017. Redan året innan gick designern dock sin egen väg och startade Klein Vision, för att förverkliga sin egen version av ett fordon som både kan rulla i trafik på fyra hjul och flyga.

Nu har bolaget bevisat att konstruktionen fungerar, för prototypen av Aircar har genomfört sin jungfrutur l luften. Det rapporterar New Atlas. Se klippet nedan.

Den stora svårigheten med att korsa funktionen som bil med flygförmåga är att få till en fällbar vinge som samtidigt erbjuder en nog stor yta för att ge lyftkraft. Klein Vision har löst det genom att vingen viks längsgående. De fälls rakt upp 90 grader och faller sedan rakt bakåt ned i flygkroppen. Avslutningsvis dras bommarna som håller stjärtfenan in över vingarna, vilket kortar fordonet avsevärt. Allt sker med en knapptryckning.

Den flygande bilen byggs i Slovakien. Enligt bolaget är det möjligt att framtida versioner av Aircar blir både 3- eller 4-sitsiga och eventuellt får dubbla propellrar – deras prototyp är dock tvåsitsig och har en skjutande propeller. Utöver att flygkroppen är byggd i lättviktskomposit har Klein Vision inte avslöjat några övriga fakta, exempelvis om motorn och dess styrka, eller farkostens toppfart och räckvidd.