FARKOST
Orkneyöarna testar färjor med bärplansteknik – så står de sig jämfört med Candela
EF-12 Escape tar sig 52 sjömil, och batteriet laddas på en timme.
Artemis Technologies
Brittiska staten skjuter till pengar för två olika bärplansfärjor som kommer att testas runt Orkneyöarna i tre år. Så står sig deras kapacitet jämfört med svenska Candelas färja.
Förbindelserna över vatten elektrifieras, och bärplan som lyfter fartygens skrov över vattenytan bidrar till en ökad räckvidd såväl som snabba resor. Tekniken är bland annat på utrullning i Sverige där Candela ska testa bolagets första bärplansfärja i Stockholms pendelbåtstrafik under våren 2024.
Det senaste exemplet kommer dock från Orkneyöarna, norr om Skottland. Under en testperiod på tre år ska två båtar med bärplan gå mellan de yttre öarna. För ändamålet har man fått loss drygt 215 miljoner kronor från den brittiska staten, med en tänkt start satt till 2025. Det skriver Electrek.
Utvecklade i Belfast
Båtarna kommer att levereras av Belfast-företaget Artemis Technologies. Det blir dels ett exemplar av modellen EF-12 Escape, som är 12 meter lång och har plats för 12 passagerare. Med utgångspunkt från Kirkwall, den största staden på huvudön, ska EF-12 gå i trafik till de mindre öarna varje dag. Att ladda batteriet tar en timme och vid 24,5 knop ligger räckvidden på 52 sjömil. Topphastigheten är 30 knop.
En prototyp på EF-12-plattformen testas redan i Nordkanalen mellan Skottland och Nordirland. Men den andra båten för Orkneyöarna blir betydligt större, med plats för 50 passagerare samt last – och en färja för just det antalet finns ännu inte i Artemis Technologies rullor. Farkosten ska gå upp till fem gånger per dag runt fyra av öarna. En förhoppning kring bärplanstekniken är också att den i någon mån även kommer att skona passagerarna från den hårda sjö som råder i vattnen.S
Jämfört med Candela
Hur står sig då de nordirländska byggena mot Candelas första bärplansfärja? Efter svenskarnas framgångar med fritidsbåtarna C-7 och C-8 har bolaget utvecklat den 12 meter långa modellen P-12 Shuttle. Det är en katamaran byggd av kolfiber med plats för 30 personer.
De två datorstyrda kolfibervingarna under skrovet lyfter det ur vattnet – och när P-12 flyger så är färjan 500 procent mer effektiv än någon annan båt. Det låga motståndet ger en räckvidd på 40-60 sjömil med en toppfart på 30 knop. Det skriver Candela i ett pressmeddelande.