ENERGI

Lokal ilska mot ny vindkraft: ”Gått till val på att inte ha havsbaserad vindkraft”

Ulf Kristersson och Ebba Busch
Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) meddelade att regeringen säger ja till två nya vindkraftsparker till havs.

Vissa är förstående. Andra lokala politiker är rentav upprörda efter beskedet om nya vindkraftsparker.
– De flesta här upplever nog det som ett gigantiskt svek från Stockholm, säger Uddevallapolitikern Henrik Sundström (M).

Publicerad

Regeringen meddelade att man ger grönt ljus till de två stora havsbaserade vindkraftsparkerna Kattegatt syd och Galene. Båda ligger utanför Hallandskusten, några kilometer utanför Varberg och Falkenberg.

Tobias Carlsson (L), kommunstyrelsens första vice ordförande i Varberg, tycker väl att Kattegatt syd kan byggas men är emot beslutet som rör den mindre parken Galene.

– Det här är väl inte jättebra när Liberalerna sitter och tar sådana här beslut i Stockholm, det är inte positivt för Liberalerna i Varberg.

Han är orolig för hur beslutet kan påverka turism och näringsliv kopplat till de värden som finns i kustmiljön.

– Sedan tycker vi att vi i Varberg bidrar till Sveriges energiförsörjning på ett ganska bra sätt med Ringhals redan. Så vi har gjort uppoffringar.

Hårda kampanjer

I valrörelsen kampanjade flera borgerliga partier längs västkusten mot vindkraft. Kristdemokraterna på Tjörn publicerade en bild med uppförstorade, svarta vindkraftverk mot en idyllisk kustremsa med texten: "Blås oss inte på havsutsikten".

Moderaterna i Varberg skrev ett år före valet på sin Facebooksida att man inte har något emot småskaliga vindkraftverk, "men gigantiskt fält ute till havs säger vi nej till."

Larry Söder, distriktsordförande för KD i Halland, välkomnar regeringens besked.

– De (vindkraftverken) kommer ju att ligga 22 respektive 26 kilometer ut. Jag har väl svårt att se att man skulle kunna se detta från land, om jag ska vara ärlig.

– Det negativa är väl att det finns en del människor i Varberg och Falkenberg som inte tycker att det här är positivt. Det är väl det tråkiga, att alla inte är överens om planerna framåt.

Han tycker inte att KD vilseledde folk i valrörelsen.

– Människor måste få kunna uttrycka sin åsikt, även inom vårt parti. Sedan måste vi som parti ta ansvar för Sverige som helhet eftersom vi sitter i regeringsställning, då måste vi ha fram energi.

”Känner oss offrade”

Två ytterligare vindkraftsparker vid namn Mareld och Poseidon planeras utanför Uddevalla nordväst om Göteborg men de har inte kommit lika långt i processerna.

Henrik Sundström, kommunalråd för Moderaterna i Uddevalla, är djupt kritisk till regeringens beslut i dag. Han skriver på Twitter: "SD kommer att få en god bit över 50 procent på västkusten i valet 2026 om detta fortsätter".

– Vi har lokalt och regionalt gått till val på att vi inte vill ha havsbaserad vindkraft, och de flesta som har röstat på regeringspartierna här upplever nog det som ett gigantiskt svek från Stockholm att släppa fram den havsbaserade vindkraften. Vi känner oss lite offrade.

Vindkraften påverkar yrkesfisket, närmiljön och kommer att synas dag som natt. Det blir sammantaget ett hårt slag mot en regional och kulturell identitet, hävdar han.

– Det enda som inte har hänt än är att motståndet inte har hunnit organisera sig, men de partier som vill använda det här kommer att få ett rejält uppsving.

Även han ser kärnkraft som svaret på frågan hur Sverige ska få mer energiproduktion. Uddevallas kommunfullmäktige har en majoritet för att bygga ett kärnkraftverk i kommunen.

”Kan slå tillbaka”

Sandra Johansson, oppositionsråd för Moderaterna i Falkenberg, ser den så kallade hinderbelysningen – ett högintensivt vitt, blinkande ljus som ska finnas på höga vindkraftverk – som det som irriterar folk mest.

– Jag skulle inte säga att falkenbergarna är positiva men förstående till behovet, säger hon.

Hon ser Henrik Sundströms Twitterinlägg som något cyniskt och understryker att kommunerna inte kan påverka regeringens beslut eftersom parkerna ligger utanför deras gränser.

Hon är ändå skeptisk till den hårda retorik som vissa borgerliga partier förde i valrörelsen.

– Jag kan verkligen känna att man behöver väga in exakt vad det är man säger i en valrörelse, för det kan slå tillbaka ganska hårt mot en själv. Där tror jag vi alla har en läxa att göra, för det är mycket vi ska äta upp sedan.