ENERGI

Regeringen ger klartecken för ny vindkraft till havs: ”Stor potential”

Havsbaserad vindkraft i Lillgrund. Stora vindkraftverk ute i grått hav
Havsbaserad vindkraftverk i Lillgrund vindkraftpark utanför Bunkeflostrand söder om Öresundsbron snurrar på i hård vind. Arkivbild.

Regeringen ger grönt ljus för ny vindkraft till havs, trots motstånd från miljöorganisationer. Det handlar om vindkraftsparkerna Kattegatt syd och Galene utanför Hallands kust, uppger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

Publicerad

– Regeringen konstaterar nu uttryckligen och erkänner att det finns målkonflikter i nästan all politik, inte sällan mellan klimat och miljö, säger statsminister Ulf Kristersson.

Han säger att regeringens beslut har varit en svår avvägning.

– Lokala miljöintressen kan ibland behöva stå tillbaka för långsiktiga klimatintressen, det gäller inte minst energiproduktion.

– Vi driver nu upp tempot i beslutsfattandet.

Rikt på djur och natur

Parkerna har väntat ett par år på tillstånd. Sammanlagt handlar det om ett hundratal vindkraftverk som kan tillföra drygt sex terawattimmar fullt utbyggda.

– De här två parkerna motsvarar ungefär eltillförseln från ett normalstort kärnkraftverk, säger Kristersson.

Kattegatt syd är planerat att uppföras av Vattenfall och Galene står bolaget OX2 för. Länsstyrelsen har sagt ja till parkerna men beslutet har överklagats till domstol av såväl de uppförande bolagen som miljöorganisationer. Kattegatt Syd ligger mellan två Natura 2000-områden och området är rikt på fågelliv och tumlare.

Samråda med försvaret

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger att Sverige måste återuppbygga ett robust elsystem och då krävs en kombination av olika kraftslag.

– Nu blir det ändring på saker och ting, säger hon.

Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under pressträff om ny vindkraft till havs.
Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under pressträff om ny vindkraft till havs.

Vindkraftsbolagen ska samråda med Försvarsmakten om vindkraftverkens höjd och antal. Det innebär inte att Försvarsmakten kan säga nej till parken, enligt regeringen.

Parkerna ligger i närheten av Ringhals och därför skulle en anslutning till stamnätet underlättas, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

– Vi ser en stor potential för den havsbaserade vindkraften och för dess förmåga att öka Sveriges elproduktion de kommande åren, säger hon.

FAKTA

Vindparker som får godkänt

Kattegatt Syd. Plats: väster om Falkenberg. Bolag: Vattenfall. Elproduktion: 5 TWh. Parken omfattar upp till 80 vindkraftverk på en yta av 122 kvadratkilometer. Tillståndet gäller i 40 år.

Galene. Plats: väster om Varberg och Falkenberg. Bolag: Galatea-Galene, dotterbolag till OX2. Elproduktion: 1,2 TWh. Parken omfattar upp till 21 vindkraftverk på en yta av 42 kvadratkilometer. Tillståndet gäller i 40 år.