Energi

Fortum avslöjar ny satsning på snabbladdar-nätverk

Bilden visar en laddstation i samarbetet Ultra-E, inte de tänkta multiladdarna som Fortum och Allego tillsammans kommer bygga infrastruktur med. Foto: Allego
Bilden visar en laddstation i samarbetet Ultra-E, inte de tänkta multiladdarna som Fortum och Allego tillsammans kommer bygga infrastruktur med. Foto: Allego

Infrastruktur för snabbladdare har blivit hett i Europa. Ett bevis på det är att allt fler initiativ på ett paneuropeiskt laddnätverk lanseras. Det senaste, Mega-E har som mål är att ha täckning i 20 länder innan 2025.

Publicerad

Elektrifieringen av fordon är ett paradigmskifte. Traditionella lösningar och system som baserats kring förbränningsmotorer är på väg bort – och helt plötsligt är det öppet fält för de som ska ersätta.

Ny Teknik har tidigare skrivit om att konkurrensen om både laddstandard och laddinfrastrukturen hårdnar.

Hittills har flera stora konsortier utannonserat att de ska bygga nätverk av snabbladdare. Ionity där BMW, Daimler, Ford och Volkswagenkoncernen ingår, Ultra-E som bland annat backas av Allego, Audi, BMW och Renault, därtill har energijätten Eon sagt att de ska bygga 10 000 laddare i unionen de kommande åren.

Men det verkar finnas utrymme för fler. Nu har Fortum och Allego avslöjat att de tillsammans ska bygga ett nätverk kallat Mega-E. Initialt handlar det om 322 snabbladdare på upp till 350 kW samt 27 ”laddhubbar” i 20 europeiska storstadsområden.

– Runt 70 procent av trafiken i Europa sker i stadsmiljö där koldioxidproblemen är som värst. Med Mega-E så stödjer vi inte enbart e-mobilitet och utsläppsfria resor i städerna – utan även mellan dem, säger Anja Van Niersen, vd på Allego

Uppdelningen är att Allego tar hand om Kontinentaleuropa – och Fortum fixar Norden.

I ett pressmeddelande förklarar företagen att de kommer dra igång bygget under 2018 – och att de mer än gärna välkomnar fler partners i projektet. Man är även tydlig med att man inte kommer att välja sida i striden om vilken standard det ska vara på ladduttagen.

– Vi tror på en öppen infrastruktur. Det menar att vi har för avsikt att välkomna alla olika bilmodeller till våra laddare. Idén är att kombinera multipla laddlösningar för att möta olika behovet och olika hastighetkrav, säger Rami Syväri, chef för Fortum Charge & Drive.

Exakt var Mega-E stationerna kommer byggas är inget företagen i dagsläget går in på, men när utbyggnaden drar igång mot sommaren lär de första platserna avslöjas.