ELBILAR

Toyota ändrar igen – ska tredubbla elbilsproduktionen i jakten på Tesla

Akio Toyoda
Akio Toyoda

En tredubbling av volymen jämfört med tidigare planer. Toyota har senkommet kommit till startlinjen i elbilsracet och nu skruvar de upp prognosen rejält.

Publicerad Uppdaterad

I slutet av 2021 skickade Toyota ett meddelande till branschen. En ny plan med 300 miljarder kronor skulle elektrifiera modellutbud snabbt och till 2030 utlovade 30 nya elbilar. Men redan året efter fick de revidera planerna och göra en omstart på sin elbilssatsning då omvärldsutvecklingen och den interna inte höll jämna steg.

Nu kommer det ytterligare en justering av strategin och enligt japanska Nikkei har Toyota skruvat upp sina ambitioner rejält. Från att tidigare ha satt ett produktionsmål om 190 000 elbilar till 2024 ska Toyota få till 600 000 elbilar 2025.

I dagsläget har Toyota modellen Bz4x samt RZ450 och UX300e under märket Lexus som globala elbilar och förväntningarna är att sälja dessa två samt kina-specifika elbilen Bz3 i 150 000 exemplar. 

Uppskalningen kommer som den första delen av biljättens elektrifieringsplan och utöver modellerna ovan ska ytterligare introduceras. Men det är efter 2025 som man verkligen hoppas att elbilsracet ska dra igång. Från 2026 kommer en ny plattform användas och denna ska dels ha batterier med fast fas elektrolyt (solid state) samt att delar ska pressgjutas. 

Förhoppningarna är att man då, med hjälp av den nya elbilsarkitekturen, dels ska nå 3,5 miljoner elbilar om året, samt inte minst – öka profiten per fordon.