Elbilar

Toyota gör omstart på elbilar – efter Teslas framgång

Jättesatsningen på elbilar tog fart i fjol. Men nu tänker Toyota om? Foto: Toyota
Jättesatsningen på elbilar tog fart i fjol. Men nu tänker Toyota om? Foto: Toyota

En revidering av modellplanerna och en omstart av elbilsprogrammet. Enligt uppgifter ser Toyota över sin strategi för att bättre kunna tackla rivaler som Tesla.

Publicerad

I slutet av förra året gick Toyota ut med en jättesatsning. De sjösatte en ny elbilsstrategi som innehöll 30 nya modeller och budget var på över 300 miljarder kronor. Tiden var rätt för satsningen ansåg tillverkaren och lanseringsschemat satt till 2030.

Men, mindre än ett år senare förefaller det som att strategin kan vara på väg att skrotas.

Enligt Reuters ser Toyota över om de behöver ta ett rejält omtag kring sin elbilssatsning. Detta för att kunna vara konkurrenskraftiga i en marknad som växer snabbare än väntat.

Nyhetsbyrån anger att Toyota tillsatt en arbetsgrupp som ska se över hela miljardprojektet för att se om det verkligen är rätt väg att gå om man ska kunna armbågas med Tesla samt andra nykomlingar. En av de springande punkterna är att se om den nuvarande plattformen E-TNGA räcker – eller om man måste utveckla en ny elbilsarkitektur. Men även att man insett att de egna produktionskostnaderna är alldeles för höga jämfört med Teslas.

När det gäller det senare är det just innovation inom produktion, med pressgjutning som den amerikanska tillverkaren gått över till som fått Toyota att se över sina framtidsplaner.

Ett annat område som enligt uppgift ligger under lupp är värmesystem. Där ska arbetsgruppen tydligen titta på om Toyota ska gå till en mer Tesla-lik holistisk syn på värmeregleringssystem, eller gå en egen väg.

Arbetsgruppen ska presentera sitt resultat i början av 2023 och i väntan på nya beslut uppger Reuters källor att Toyota har fryst utvecklingen på vissa av de 30 projektet som utannonserades i fjol.

Att man väljer att se över sin strategi kan innebära att utrullningstakten av nya modeller blir lidande, men ännu så länge har inget officiellt uttalande kommit från Toyota.