Elbilar

Renualt kan skrota Mégane i satsningen på elbilar

På bilden laddhybriden Renault Mégane E-tech. Foto: Renault
På bilden laddhybriden Renault Mégane E-tech. Foto: Renault

Från självklar volymmodell – till ett framtida frågetecken. Enligt uppgifter lever Renaults Golf-utmanare Mégane på lånad tid. Modellen kan ersättas av en elbil.

Publicerad

Det var i mitten av 90-talet som Renault lämnade sin numeriska modellbeteckning bakom sig när nr 19 ersattes av Mégane. Och sedan dess har modellen varit en av kärnprodukterna hos den franska tillverkaren. Men allt har sin tid – och i fallet med Mégane kan den nu vara på upphällningen. Det avslöjade Renaults designchef Laurens van den Acker i en intervju.

– Det är oundvikligt att när vi börjar addera elbilar till vårt utbud, så måste en del andra fordon försvinna. Detta eftersom vi inte har råd att utveckla alla samtidigt. Mégane är i ett segment som är under ökat tryck och vi måste lägga pengarna där framtidens marknad är, säger han till tidningen Autoexpress.

Renault Mégane har haft sin storhetstid

Och det där är sanning. Det så kallade c-segmentet, eller populärt benämnt Golf-klassen, är i minskande. Och även i den gruppen så har landskapet förändrats rejält. Renault Mégane har haft sin storhetstid. 2003 utsågs den till årets bil – vilket innebar att dåvarande generationen försäkrade sig om några bra år. Året efter såldes 465 778 exemplar i Europa. Men glansdagarna är förbi och i fjol såldes den franska tillverkaren bara 129 222 exemplar av modellen.

Den stora klassledaren Golf har precis lanserats i en ny tappning, men om man ska tolka Laurens van den Ackers ord – kan det mycket väl vara så att dagens Mégane blir den sista. Nuvarande generation lanserades 2016, och om man följer normal kadens så borde en uppdatering komma runt 2022. Det återstår att se hur det blir med den saken.

Dock är det ännu inte nattsvart för Mégane, tidigare i år meddelade Renault att hela modellinjen förnyas. Uppdateringen innehåller lite mer teknik, med större skärmar och fler förarassistanssystem. Därtill kommer det efter sommaren även en laddhybridversion – en plug-in kombi som ska klara upptill 50 km på en laddning.