Elbilar

Renualt Austral årets bästa bilköp i Europa

Juryn har sagt sitt: Renualt Austral blev utsedd till årets bästa bilköp i Europa. Foto: Renault
Juryn har sagt sitt: Renualt Austral blev utsedd till årets bästa bilköp i Europa. Foto: Renault

Modern teknik och prestanda – till habilt pris. När europeiska biljuryn Autobest utsåg årets bästa bilköp 2023 var det Renault som kammade hem priset. Detta med crossovern Austral.

Publicerad

Hybriden Renault Austral är en bil för folket och det bilköp som anses vara det bästa bland nya bilar. Det framkom efter att en europeisk jury bestående av motorjournalister från 31 länder röstat. Modellen, som trumfade bland annat koncernsyskonen Opel Astra och Peugeot 308, vann i sammandraget med betryggande avstånd.

– Det är den bästa produkten hittills från den franska tillverkaren, med högklassiga material, kvalitet, köregenskaper, imponerande design och troligtvis den bästa uppkopplade tekniken som finns. Vidare drar den nytta av E-tech-hybridtekniken, säger Dan Vardie, ordförande för Autobest i en kommentar.

Priset som bästa bilköp tilldelas bilar som attraherar i hela Europa, därför är pristak tillämpat i kriterierna – vilket gör att elbilar ännu så länge inte är välrepresenterade. I fjol vann förvisso elektriska Dacia Spring, men i år fanns det inga modeller som klarade att ducka in under gränsen.

Renault Austral är dock en elhybrid där den franska tillverkaren e-tech-drivlina erkänns och lyfts fram som teknik som gör skillnad.

– Vår nya C-segment suv är den perfekta syntesen och det bästa arv två världar. Ett elfordon i stadsmiljö och en extremt effektiv hybridmotor kapabel att ta sig långt avstånd utan att ladda, säger Renaultchefen Fabrice Cambolive.

Utöver årets bästa bilköp utsågs även Hyundai Ioniq6 till Ecobest 2023. Ett pris den koreanska modellen får för att den töjer på gränserna och utmanar med en filosofi där effektivitet och aerodynamik får stå i första rummet.

Även Valeo prisades i säkerhetsklassen för sitt lidarsystem och i kategorin smart teknik fick Renualt ytterligare ett pris för sin integration av Android Auto.