Elbilar

Grundaren Kai Johan Jiang säljer sina Nevs-aktier

Nevs grundare Kai Johan Jiang (mitten) säljer sina aktier i bolaget. Han blir dock kvar som rådgivare. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Nevs grundare Kai Johan Jiang (mitten) säljer sina aktier i bolaget. Han blir dock kvar som rådgivare. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Elbilsföretaget Nevs grundare Kai Johan Jiang säljer sina resterande aktier i bolaget. Samtidigt lämnar han även ordförandeposten. ”Jag tror att det är det bästa för Nevs”, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Publicerad

Nevs (National Electric Vehicle Sweden) skapades när Kai Johan Jiang köpte huvuddelen av Saab Automobiles konkursbo 2012. Sedan i fjol är dock kinesiska fastighetsjätten Evergrande majoritetsägare i bolaget. Nu blir Evergrande ensam ägare i bolaget.

– Jag tror att det är det bästa för Nevs. Men för mig är det mycket, mycket jobbigt, säger Kai Johan Jiang till Ekot.

– Jag ångrar inte att jag startade Nevs, även om det varit en mycket svår tid för mig. Jag känner fortfarande att jag gjorde rätt för Trollhättan.

Enligt Nevsgrundaren var en försäljning den enda utvägen, eftersom han inte hade råd att investera de summor som krävs för bolaget.

– Mitt skuldberg blir bara större och större. Så jag har blivit en större och större belastning för de nya ägarna. Jag klarar inte av den investeringsstorlek som Nevs behöver, säger han till Ekot.

Omkring 900 personer är anställda på Nevs i Trollhättan, men huvudparten – omkring 5 000 personer – arbetar i Kina.

Målet är dock fortfarande att även komma i gång med elbilsproduktion på det gamla Saabområdet i Trollhättan. Däremot kommer det att dröja ytterligare.

– Vi kommer inte ha någon massproduktion i Trollhättan innan 2023 någonstans, säger Nevs vd Stefan Tilk till Ekot.