ENERGI

Nobben för stor solcellspark på jordbruksmark

Solcellsparken utanför Helsingborg skulle ha blivit en av landets största. Genrebild.

Striden om Sveriges största solcellspark har nu avgjorts av Mark- och miljööverdomstolen.

Publicerad Uppdaterad

Det danska företaget European Energy som ville bygga parken utanför Helsingborg får nobben av Mark- och miljööverdomstolen.  Domstolen ändrar nu därmed det tidigare beslutet i den undre instansen Mark- och miljödomstolen.

Solcellsparken skulle bli Sveriges största med en årlig produktion på närmare 170 gigawattimmar. Anna Werner, vd på Svensk solenergi, menar att det är tråkigt att en solcellspark i den här storleken inte kommer att byggas.

– Det är viktigt med mer elproduktion i södra Sverige. Det skulle sänka elpriset i det elområdet när solen lyser, säger hon.

Länsstyrelsen, som var en av de klagande parterna, har pekat på att mycket jordbruksmark av högsta kvalitet skulle ha tagits i anspråk av den nya solcellsparken.

Bolagets argumentation har handlat om att solpaneler i varierad utsträckning kan samexistera med livsmedelsproduktion på jordbruksmark.

– På ett sätt är det bra att den här domen nu kom för att förtydliga vad som gäller. Regering och riksdag behöver dra fram tydliga riktlinjer för när jordbruksintresset ska gå före elproduktion och vice versa. Det är onödigt att projektera en park där man ändå inte får anlägga den, säger Anna Werner.