NYTT FRÅN NY TEKNIK

Ny Tekniks industrikonferens:  ”Kör på, det är gyllene tider för Sverige”

Pia Sandvik, vd Teknikföretagen, Carl-Henric Svanberg, ordförande för regeringens ai-kommission.

Svensk industri har bra förutsättningar att stå stark i framtiden – trots konkurrens från stora marknader med omfattande statliga stöd. En av de viktigaste tillgångarna: Hög utbildning. Det lyfte flera aktörer fram när Ny Teknik arrangerade industrikonferens.

Publicerad Uppdaterad

I april samlades över 200 företrädare för svensk industri på innovationskonferensen Framtidens industri. Invigningstalare var Pia Sandvik, vd för Teknikföretagen, och industrinestorn Carl-Henric Svanberg – fram till nyligen ordförande för Volvokoncernen och med en rad tunga vd-uppdrag bakom sig som Ericsson, BP och Assa Abloy samt nyligen tillsatt ordförande i regeringens ai-kommission. 

– Inga andra länder har så högt utbildade invånare som Sverige. Priset för kompetens är inte så högt här som i andra länder, sa Pia Sandvik.

Carl-Henric Svanberg instämde. 

– Det är så roligt att kunna säga det – vi har världens högst utbildade generation. 

Pia Sandvik och Carl-Henric Svanberg.

Både i USA och Kina förekommer omfattande statliga stödsystem för industrietableringar, som amerikanska IRA, Inflation Reduction Act, och Sverige kan inte tävla med det, menade både Pia Sandvik och Carl-Henric Svanberg. Men utöver hög utbildningsnivå finns också annat i Sverige som ger fördelar, enligt dem. 

Konferensens moderatorer, Helena Wiktelius och Magnus Aschan, Ny Teknik Group.

– Andra länder är duktiga på att ge stöd och faciliteter, Sverige kommer aldrig att ha samma möjligheter. Den svenska modellen är att dela risk mellan stat och näringsliv. Svensk industri har haft förmågan att anpassa sig. Och det finns en anda av att alltid göra något som är bättre än förväntat, sa Pia Sandvik.

Hon lyfte också fram innovationskraften som har vuxit sig stark. 

– Andelen startups per capita i Stockholm är i paritet med Silicon Valley, sa Pia Sandvik. 

Carl-Henric Svanberg räknade upp de stora skiften som industrin globalt befinner sig. 

– Den gröna omställningen, där går Sverige verkligen före men omställningen går inte tillräckligt fort. Ai och alla möjligheter som kommer med det, som kommer att förändra allt i grunden. Geopolitiken – vi kommer att få en mycket med komplicerad värld framöver, sa han och nämnde det amerikanska presidentvalet med Donald Trump som kandidat. 

Gustaf Sundell, Scania med Viet-Anh Pitaval och Viktoria Kindesjö från Elain.
Panel: Industry of the Future – How to gear up and unlockexponential growth of new businesses – The scalable ecosystem approach. Blaine Matieu, CEO på Pratexo. Peter Löfgren, CEO på SynerLeap. AnaTroncoso, Global Head of Strategy Business development på ABB Motion. TheoVan Leeuwen, Global Account CTO på Microsoft. Arvind Vasu, CEO på Avatyr.Taline Forsberg, VP digital products & Services på Sandvik Coromant. MagnusCallavik, Deputy Manager and Head of Engineering på Hitachi Energy.
Anna Denell, Vasakronan.
Johan Harvard, chef strategisk rådgivning på Silo AI/Combient Mix.
Madelene Hagman, kommersiell chef på Öresundskraft.
”Ingen behöver ny teknik, det är bättre resultat kunderna vill ha” var temat för Anders Ångström, A-focus.
Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Scania Group.
Innovationskonferensen Framtidens industri ägde rum på Clarion Stockholm 11 april.
Ny Tekniks konferens Framtidens industri.

Ai-skiftet har en stor potential men både Sverige och Europa kommer att behöva samla sig, enligt Carl-Henric Svanberg. 

– Vi har ju tappat som kontinent, totalt sett, gentemot USA. Så kan vi inte fortsätta. När det gäller ai behöver vi titta på grundförutsättningarna i Sverige. Har vi baskraft, och kan säkra stabil strömförsörjning? Det krävs basförutsättningar och riskkapital, sa Carl-Henric Svanberg. 

Pia Sandvik tog upp de stora riskerna inom cybersäkerhet, med omfattande it-attacker mot infrastruktur och ransomwareattacker, utpressningsattacker, mot enskilda företag. 

– Många företag köper sig loss, och vi ser inte alla attacker, sa Pia Sandvik. 

Båda två hade en positiv bild av Sveriges framtida konkurrenskraft. ”Det är bara att trampa gasen i botten” sa Pia Sandvik.

– Kör på, det är gyllene tider för Sverige, sa Carl-Henric Svanberg.

Kompetensförsörjning

Som Pia Sandvik och Carl-Henric Svanberg lyfte fram är hög utbildningsnivå en framgångsfaktor för svensk industri. Samtidigt behöver samhället och industrin säkra att det finns tillräckligt med kompetensförsörjning inom just de områden som behövs.

Victoria van Kamp.

Victoria van Kamp var tidigare teknikchef för SKF, har fått IVA:s guldmedalj och driver nu frågor om industriutveckling. Under eventet höll Victoria van Kamp i ett delseminarium om framtidens ingenjörer.

En stor potential finns i om fler kvinnor väljer att utbilda sig inom teknikyrken, sa hon. 

– Jag gillar inte ordet ”locka”, som i när man säger ”locka kvinnor att bli ingenjörer”. Det låter som att de behöver bli lurade in i det. Jag tycker att företagen behöver titta mer på sig själva, de behöver förändra sig för att attrahera fler grupper att vilja arbeta där, sa Victoria van Kamp. 

Företag med för stor konformitet blir inte lika intressanta som företag där det finns personer i ledande teknikroller som har olika bakgrund, med fler kvinnor och blandade åldrar. Då blir det lättare att se sig själv passa in på det företaget, menar hon. 

– För hur roligt är det att vara den som sticker ut? sa Victoria van Kamp. 

Årets CTO

Annika Ölme, teknikchef SKF och Lars Stenqvist, teknikchef Volvokoncernen.

Två av deltagarna på det seminariet var Annika Ölme, teknikchef (CTO, Chief Technology Officer) på SKF och Lars Stenqvist, teknikchef på Volvokoncernen. Båda två tog upp vikten av att ingenjörer behöver fortsätta att kompetensutveckla sig under sitt yrkesliv, och att många aktörer behöver samverka för att göra det möjligt.

– En nyfiken ingenjör kan alltid ställa om, och en ingenjör som inte är nyfiken är inte en ingenjör, sa Lars Stenqvist. 

Lars Stenqvist, teknikchef för Volvokoncernen, fick ta emot utmärkelsen Årets CTO av Helena Wiktelius och Thomas Peterssohn, Ny Teknik Group.

Senare under dagen fick Lars Stenqvist ta emot den nyinstiftade utmärkelsen Årets CTO, som delas ut av Ny Teknik.

– Jag är stolt! Hedrad får jag nog säga. Det känns ovant och konstigt. Denna bransch är inte en man brukar få pris i. Jag har hållit på mycket med idrott men aldrig varit på den nivån att det finns en prissamling hemma, sa han in en intervju med Ny Teknik om utmärkelsen

Startupbolag från 33-listan

På eventet deltog också flera unga teknikbolag, som Ipercept Technology, Reselo och Enduce, vilka alla tre var med på Ny Tekniks startuplista 33-listan i senaste upplagan i höstas.

De fick svara på frågan: Vilken är den viktigaste framtidsfrågan för svensk industri?

Károly Szipka är vd och grundare på Ipercept Technology, som utvecklar teknik för förutseende underhåll av industrimaskiner:

– Jag tror att det är viktigt att bästa praxis hos stora företag sprids och delas så att vi kan skapa samarbeten mellan dem och växande ”impact makers”. Det är också viktigt att skapa en intern kultur i större bolag som gör den som samarbetar med startups och tar in bra innovationer till en bolagshjälte. 

Karin Falck, Camp X och Henrik Otendal, Reselo.

Henrik Otendal, vd och grundare på Reselo, som utvecklar ett biobaserat gummimaterial av näver: 

– Samarbete och att skapa möjligheterna för samarbete. Ett exempel är vårt samarbete med Volvo lastvagnar där vi får testa vår lösning i en etablerad verksamhet. Vi lär oss grymt mycket om processer, affärslogik och mer. Men det är en win win, vi blir i vår tur som en förlängd utvecklingsavdelning. 

Thomas Holmberg, vd på Enduce, vars teknik används för värmeåtervinning i duschar: 

– Jag vill slå ett slag för energieffektivisering. Det är bra att vi ökar kapaciteten men effektivisering är minst lika viktig för ett hållbart samhälle. Det går ju i linje med det vi håller på med. Vi måste minska resursförbrukningen i samhället, vi använder för mycket. Den bästa kilowattimmen är den som inte förbrukas. 

fakta

Framtidens industri

Konferensen arrangerades av Ny Teknik Group den 11 april på Clarion Stockholm

Sponsorer: ABB, Cordial, Energimyndigheten, Ignite, IVA, Plug & Play, Rottneros, Scania, Teknikföretagen, Vocean, Volvokoncernen. 

fakta

Det här är utmärkelsen Årets CTO

Utmärkelsen Årets CTO tilldelas en teknikchef som utmärkt sig särskilt i sin professionella roll och förtjänar att hyllas för sina insatser. Särskilt om personen i fråga har bidragit till innovation, hållbar utveckling eller ökad konkurrenskraft.

Jury: Victoria Van Camp, tidigare CTO på SKF, Ulf Södergren, tidigare CTO på Assa Abloy, Torbjörn Holmström, tidigare CTO på Volvo Group, Jenny Larsson, vd på Schneider Electric, Thomas Peterssohn, vd och chefredaktör Ny Teknik.