Övriga nyheter

Enkel elektronik hittar lågt blodsocker

UNDER SKALET. Apparater för att snabbt och enkelt testa hur mycket glukos som finns löst i blodet är en nödvändighet för många diabetiker. Under skalets programledare undersöker mätarna.

Publicerad

För att ta reda på hur en blodsockermätare fungerar måste den testköras. Det innebär att någon måste sticka sig i fingret. Det behövs dock bara 0,3 mikroliter blod.

Apparaten kommer från Abbot Diabetes Care och kallas Freestyle Lite. Den är en av flera mätare som säljs på apoteken och fungerar tillsammans med engångsteststickor. Det är lite som en skrivare: apparaten kostar under 300 kronor, men teststickorna blir en stadig kostnad för den som måste mäta ofta.

Med Jacob Norrbys blod på en teststicka tar det bara ett par sekunder att få besked om blodsockervärdet. Det är helt normalt. Så programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin tar en lunch, äter lite godis och provar igen. Nivån är högre, men långt ifrån farlig.

På teststickorna för den här typen av blodsockermätare finns ett mikrolaboratorium där glukosspecifika enzymer som glukosoxidas och hexokinas reagerar på det minimala blodprovet.

När Jan och Jacob testar ledarna på stickan med en multimeter blir det uppenbart att blodet påverkar de elektriska egenskaperna hos de känsliga sensorerna på teststickan, som syns som två svarta prickar på remsan.

– Beroende på hur mycket socker det är leder den olika mycket, säger Jacob.

– Det lät ju ganska enkelt, konstaterar Jan.

Det innebär att själva mätaren är en slags specialiserad ohm-mätare. Förutom batteri, skärm och några knappar är den viktigaste delen i blodsockermätaren den kontakt där man stoppar in mätstickorna.

– Man kan inte förvänta sig att det finns så mycket inuti själva mätaren. Det kan tänkas att det är någon annan slags impedans man mäter, men vi märkte ju att det var skillnad i resistansen, säger Jan.

En funktion kunde programledarna dock inte testa. På sidan av apparaten sitter en dataport – men den kräver enligt tillverkaren ett speciellt kompatibelt datahanteringssystem. Apparaten lagrar upp till 400 mätningar, men det är inget som användaren kommer åt utan vidare.

– Man hade kunnat tänka sig att man skulle kunna ta in informationen till telefonen ganska enkelt, kanske via bluetooth, säger Jan Herrlin.

Kolla in Ny Tekniks webb-tv-serie Under skalet

  • I Ny Tekniks webb-tv-serie Under skalet tar programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin reda på hur prylar är konstruerade – helst utan att använda handboken. Båda jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas.
  • Under skalet har nått över 30 avsnitt sedan premiären 2010. Alla kan ses här.