INNOVATION

Radikala förslaget i kampen mot uppvärmningen: Fyll molnen med havssalt

Ljusa spår som bildats i moln till följd av aerosolutsläpp från fartyg.

När jorden blir allt varmare undersöks olika koncept för att manipulera klimatet. Forskare har nu testat en anordning som kan fylla molnen med havssalt och få dem att reflektera bort mer solljus.

Publicerad Uppdaterad

Jorden blir allt varmare och värmerekorden följer på varandra. Olika forskargrupper jobbar för att lösa detta. Bland annat diskuteras storskalig manipulering av klimatet, vilket kallas geoengineering och inkluderar många olika koncept.

Ett projekt som var aktuellt i Sverige var Scopex från Harvarduniversitetet. Tanken var att sprida partiklar i stratosfären från en ballong uppsänd från Esrange strax öster om Kiruna. Partiklarna skulle sedan reflektera bort solens strålar. Men efter år av kritik och förseningar lades projektet ned i mars 2024.

Nyligen genomförde en annan forskargrupp från universitetet i Washington ett projekt vid havet utanför San Francisco, USA. På sikt vill de kunna påverka molnens reflektionsförmåga för att hålla solstrålar borta från jorden.

Lågt svävande moln ska fyllas med havssalt

Moln reflekterar redan solljus tillbaka till rymden. Men det här vill forskarna förstärka för att höja andelen solljus som studsar bort från oss, vilket leder till att temperaturen på jorden blir lägre. För att lyckas med detta behöver de göra molnen ljusare.

På engelska kallas konceptet för Marine Cloud Brightening. Det går kortfattat ut på att spreja aerosoler, små partiklar, ut i molnen.

Forskarna från universitetet i Washington har nyligen installerat och testat en särskild sorts sprejanordning ombord det avvecklade hangarfartyget Hornet. Likt en snömaskin, skriver New York Times som har följt projektet. 

Målet med det första testet var att se om de kontinuerligt kunde skapa partiklar av salt från havsvatten i rätt storlek för att ljusa upp molnen som forskargruppen vill.

För stora partiklar kan ge motsatt effekt och i stället göra så att molnen släpper igenom mer ljus. 

Nästa steg kan bli att skicka in partiklarna i de lågt svävande molnen över havet. Om partiklarna som skapats är i rätt storlek för att göra molnen ljusare återstår att se, resultatet från det första testet kommer att dröja flera månader, enligt New York Times.

Forskarna skriver dock att de första testerna inte skapar tillräckligt med aerosoler för att påverka det lokala vädret. Vågor som bryts längs kusten kastar kontinuerligt ut mer salt i atmosfären än forskningsprojektet.

Fartyg ger redan ljusare moln 

Det finns kritik mot projekt av den här typen. En farhåga är att storskalig geoengineering ska påverka klimatet för mycket eller orsaka oförutsägbara konsekvenser.

– Jag hoppas, och tror att mina kollegor hoppas, att vi aldrig behöver de här sakerna, säger Sarah Doherty, forskare vid universitetet i Washington och ledaren för projektet, till New York Times.

Bieffekterna av geoengineering är osäkra och behöver studeras, enligt forskarna. Men de menar samtidigt att det är viktigt att veta om tekniken fungerar, ifall mänskligheten behöver den.

I dag finns det redan sådant som påverkar molnens förmåga att reflektera solljuset. Exempelvis släpper fartyg ut aerosoler av olika typer från sina motorer. Det kan ses via satellitbilder där ljusa spår bildas i molnen längs fartygens rutter.

Effekten från fartygen har dock avtagit när utsläppen från fartygsindustrin minskat, vilket gjort att molnen i sin tur reflekterat bort mindre solljus.

Även i Australien har forskare använt havsvatten för att skapa ljusare moln för att reflektera bort mer solljus. Där undersöker man effekterna för att se om det går att förhindra blekningen av korallrev.