Innovation

Miljövänlig plast av mjölk och lera

Materialet blir ett lätt, luftigt och starkt material.

Vanlig cellplast tillverkas av olja. Genom att använda mjölk och lera har amerikanska forskare nu utvecklat en miljövänlig ersättare.

Publicerad

De används som stoppning i möbler, som matförpackning och isolering. Men cellplaster som frigolit tillverkas av oljebaserade produkter och bryts inte ner i naturen. Det har lett till att många industriföretag söker efter miljövänligare alternativ. Nu presenterar den amerikanska forskaren David Schiraldi och hans kollegor vid Case Western Reserve University ett alternativ - ett styvt lättviktsmaterial tillverkat av mjölk och lera. 

Receptet är enkelt; blanda mjölkproteinet kasein med ett lermineral (montmorillonit), tillsätt en reaktiv molekyl (glycerlaldehyd) och frystorka. Resultatet är ett luftigt, lätt och mekaniskt starkt material. Studier visar också att materialet bryts ner snabbt i naturen - inom 30 dagar har en tredjedel av det skumliknande materialet försvunnit. Enligt forskarna är även tillverkningsprocessen miljövänlig, allt som släpps ut är vattenånga.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här