Innovation

Mikroskop på mobilen kan upptäcka cancer

En mobiltelefon kopplas ihop med mikroskopet, som har formen av en svart låda. Prover förs in via ett objektglas. Foto: Stockholms universitet
Mats Nilsson, professor vid institutionen för biokemi och biofysik vid Stockholms universitet och föreståndare för Sci Life Lab i Stockholm. Foto: Stockholms universitet

Svenska forskare har varit med och utvecklat ett enkelt mikroskop som ihop med en mobiltelefon går att använda till dna-sekvensering.

Publicerad

Diagnoser som ställs utifrån ett vävnadsprov från till exempel en cancerturmör görs ofta på välutrustade avancerade laboratorium. Men med en ny metod kan läkare få samma resultat från ett enkelt mikroskop som kopplas ihop med en vanlig smartphone.

Mikroskopet har utvecklats av forskare vid California Nanosystems Institute vid UCLA. De har samarbetat med forskare från Stockholms och Uppsala universitet och Science for life laboratory i Stockholm. Resultatet av samarbetet presenteras i en artikel i tidskriften Nature Communications på onsdagen.

I mikroskopet kan prover från tumörer, bakterier, virus och svampceller analyseras på en molekylär nivå. Provets dna-kedjor syns på mobilens skärm, och läkare kan avgöra om det finns avvikelser eller vilken typ av bakterie eller virus provet innehåller.

Tekniken kan till exempel användas för att bedöma cancertumörer i tjocktarmen, eller avgöra vilken typ av antibiotika som ska sättas in mot tuberkolosbakterier.

Mikroskopet kan tillverkas i en 3d-skrivare, och kräver inte tillgång till elnätet när ett prov ska analyseras – den drivs av telefonens batteri. Det gör att metoden kan komma till användning på vårdmottagningar eller i situationer där tillgång till utrustade laboratorium och elektricitet inte alltid finns.

– För mig var tanken att man skulle kunna göra detta med en mobiltelefon väldigt intressant. Det öppnar för många nya och väldigt viktiga användningsområden, säger Mats Nilsson, professor vid institutionen för biokemi och biofysik vid Stockholms universitet och föreståndare för Sci Life Lab i Stockholm, i ett pressmeddelande.