Innovation

Globalt ökade svenska storföretagen sin FoU

ABB-koncernen ökar sin FoU och har bland annat ett forskningscentrum i indiska Bangalore. Foto: ABB
Storföretagens kostnader för FoU. 1. Omräknat från dollar enligt genomsnittskurs för respektive år. 2. Tidigare Sony Ericsson. 3. Ingen exakt uppgift för FoU 2010. 4. Omräknat från euro enligt genomsnittskurs för respektive år. 5. Brutet räkenskapsår. 6. Kvarvarande verksamhet för båda åren.

Storföretagen ökade sina forsknings- och utvecklingskostnader med nästan elva miljarder kronor förra året. Men redan i år slår flera FoU-tungviktare till bromsen igen. Här är listan över storföretagens kostnader för FoU 2011.

Publicerad

Förra uppslaget handlade om vad som händer med forskning och utveckling i Sverige mätt i antal jobb. I tabellen på den här sidan visar vi hur mycket storföretagen satsade globalt på sin FoU förra året i kronor och ören.

Det är för 19:e året i rad som Ny Teknik har gått igenom storföretagens årsredovisningar och kartlagt hur mycket pengar de satsar på sin framtid. Siffrorna visar att den samlade FoU:n ökade med drygt nio procent förra året, efter att ha legat i princip stilla i två år som en följd av finanskrisen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här