Innovation

Därför är snacks så oemotståndliga

Har man väl börjat är det svårt att sluta äta. Tyska forskare har klurat ut vad det är som gör potatischips så oemotståndliga.

Publicerad

Kolhydrater, fett och salt. En kombination som triggar hjärnans belöningssystem och som är svår att stå emot. Men det är inte bara om ingredienserna och smaken i sig som ligger bakom, även förhållandet mellan fett och kolhydrater spelar en viktig roll. I alla fall när det gäller råttor. Det konstaterar Monika Pischetstrieder och hennes kolleger vid Friedrich-Alexander Universitet i Erlangen-Nürnberg, Tyskland som forskar på vad det är som får oss människor att äta så mycket att vi riskerar att drabbas av övervikt.

I ett djurförsök lät forskarna råttorna välja mellan att äta vanlig föda och mat med olika förhållanden mellan fett och kolhydrater. Populärast var födan som där kvoten mellan fett och kolhydrater liknar den hos potatischip. Det var också den mat som mest triggade de delar av råtthjärnan som är aktiverar belöningssystemet och skapar beroende.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här