Fordon

Nytt hopp om Indien-affär för Saab

Jas Gripen Foto: TT

Nytt hopp väcks nu för Saab om en affär med Indien gällande att få sälja Gripen-flygplan till landet.

Publicerad

Saab är ett av flera bolag som uppvaktats av Indiens regering om köp av enmotoriga stridsflygplan, skriver Financial Times.

För drygt en månad kom beskedet om en jätteaffär mellan Saabs konkurrent, franska Rafale, och Indien gällande 36 stridflygplan. Saab har dock vidhållit att hoppet för en försäljning av svenska Gripenplan ändå lever i högsta grad.

Nu rapporterar också Financial Times att ett brev gått ut till Saab liksom amerikanska konkurrenten Lockheed Martin. I brevet ställs en förfrågan om att ingå i ett partnerskap med ett indiskt bolag om tillverkning av ett enmotorigt stridsflygplan. Enligt Financial Times skulle affären vara värd motsvarande 10 miljarder dollar. Walter Ladwig som undervisar i internationella relationer vid King´s College, säger till tidningen:

– För Saab skulle det vara otroligt stort. Det skulle göra Indien deras största och mest inkomstbringande uppdragsgivare.

Läs mer:

TT har sökt Saab för en kommentar. Försvarskoncernen bekräftar att man mottagit brevet och upprepar att man ”är redo att erbjuda Gripen inom ramen för Make in India men i övrigt inte vill lämna några kommentarer”.

Make in India syftar på det regeringsinitiativ som lanserades av premiärminister Narendra Modi 2014 att uppmuntra produktion att ske i Indien.

Robert Hewson, talesperson för Saab, säger samtidigt till Financial Times: ”Indien skulle få möjligheten att formge och bygga ett stridsflygplan, optimerat för indiska krav, från grunden. Vi är fullständigt medvetna om att följa reglerna kring Make in India och redo att starta”, säger han.

Brevet ska även ha skickats till Tyskland, Italien och Ryssland men då inget av dessa länder i nuläget tillverkar enmotoriga stridsflygplan bedöms möjligheterna för dessa som små. Det gäller även Rafale som är tvåmotorigt.

Gilla Ny Teknik på Facebook