Här är smartaste sätten för att elda rätt

2016-01-28 06:31 TT  
Foto: Alamy

Vinterkylan i Sverige har gjort att många som har möjligheten tänder en värmande brasa hemma.

Men det gäller att elda på rätt sätt i braskaminerna.

– Man kan konstatera att det finns en risk för överhettning om man eldar med för mycket ved. Det ska högst vara två till tre kilo ved i timmen, säger Björn Björkman, Brandskyddsföreningens expert på eldstäder och skorstenar.

Ett annat misstag är att det eldas för länge utan uppehåll.

– Det måste hinna svalna.

En bra investering enligt Björkman är en rökgastermometer och man bör inte elda så att det blir en högre rökgastemperatur än 350 grader.

Att ta hand om askan ordentligt är ett annat bra tips. Den kan vara farlig i flera dagar efter en brasa.

– Det finns ett antal bränder som beror på att folk tror att den är kall och ställer den i en papperskasse ute på verandan. Och sedan börjar kassen brinna.

I stället ska askan läggas i en plåthink som ställs på ett obrännbart underlag.

Björn Björkman säger samtidigt att i förhållande till antalet eldstäder i landet så sjunker antalet eldstadsrelaterade bränder. Under 2005 var det närmare 1 600 eldstadsrelaterade bränder medan det var drygt 1 200 sådana bränder under 2013.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt