Digitalisering

Musk storsatsar på att göra oss till ai

Elon Musk Foto: Nancy Pastor / Polaris

Elon Musk är bekymrad över att artificiell intelligens ska bli för intelligent. Lösningen? Att göra oss till supermänniskor.

Publicerad

Elon Musk vill inte bara göra vår planet grön igen. Han vill inte bara kolonisera Mars. Han vill också att vi ska börja tänka med varandra. Det är en av alla, minst sagt, uppseendeväckande tillämpningar Musks nya bolag, Neuralink, ser framför sig.

Alltså inte prata med varandra, utan tänka med varandra. Direktkommunikation hjärna till hjärna, utan beprövade verktyg som mun, tunga och öron. Musk och hans team på Neuralink föreställer sig också att vi ska kunna direktsända det vi ser, med bara ögonen som kamera, och skicka det på länk till någon annans medvetande.

Tesla-chefen tar de här planerna på högsta allvar. Sajten Wait But Why – som precis publicerat en omfattande artikel om Neuralink (den består av 36 400 ord) – uppger att Elon Musk på egen hand intervjuade över tusen personer för att hitta rätt person till rätt position.

Nu har han bland andra rekryterat en framstående före detta IBM-utvecklare, en av världens ledande forskare på biokompatibla material, en ung kille som designat ett koncept han kallar ”neuralt damm”: ultraljudssensorer som ska kunna lyssna, tolka och spela in aktivitet i hjärnan. Han har rekryterat en hjärnkirurg som dessutom utbildat sig till elingenjör vid MIT. Ytterligare en medarbetare har ett forskarlabb vid University of California, där man försöker vaska fram den beräkningsmodell hjärnan använder för att styra grov- och finmotorik.

Läs mer:

Kommunikation mellan hjärna och maskin existerar redan. Med cochleaimplantatet skickas information till hjärnan som gör att döva kan höra igen. Ögonimplantat, som gör att blinda kan se, har också börjat dyka upp på marknaden. Men Neuralink hävdar att det skulle krävas en helt annan kapacitet hos den maskin som vill hantera våra tankeliv.

”Det har aldrig existerat fler än ett par hundra elektroder samtidigt i människans hjärna. De kan mäta omkring 500 neuroner på samma gång. Neuralink-teamet bollade med siffran en miljon neuroner. Om så många kan mätas samtidigt så skulle man kunna skapa något som kan förändra världen”, skriver Wait But Why.

En annan utmaning är hur implantatet ska opereras in under skallbenet. Neuralink uppger att det måste ske ”icke-invasivt”. Musk själv nämner Lasik, den laserbehandling för ögonen med vilken man åtgärdar synfel.

- För att lyckas med detta måste det vara något i stil med Lasik. En automatiserad process. Annars blir vi begränsade av antalet neurokirurger och kostnaderna blir väldigt höga. Ska man skala upp det här behövs en Lasik-liknande maskin, säger han till Wait But Why.

Bredvid den forskning Neuralink kommer att bedriva vill Elon Musk redan på kort sikt placera en fungerande affärsmodell.

– Vi siktar på att inom omkring fyra år få ut något på marknaden som kan hjälpa vid svåra hjärnskador.

Läs mer:

Den yttersta ambitionen är dock betydligt mer science fiction än så. Elon Musk har vid flera tillfällen berättat om sin oro för att artificiell intelligens ska konkurrera ut människan. Med Neuralink vill han ge människan artificiell intelligens. Musk ser det inte som ett externt hjälpmedel – att man till exempel googlar något genom att tänka på det – utan som en teknik som uppgår i jaget.

– Jag tror faktiskt det är möjligt att skapa ytterligare ett lager av hjärnan som känns som om det är en del av dig. Det är alltså inte fråga om någon avlastning. Det är du.

Inom åtta till tio år tror Elon Musk att även friska personer kommer att börja skaffa hjärnimplantat. Som ett svar på det skriver sajten MIT Technology Review att ”det inte kommer att ske”. De noterar bland annat att den långa artikeln inte ger ett enda svar på hur Musk och Neuralink ska lyckas med det, samt hur svårt det hittills visat sig vara att få hjärnan att kommunicera med maskiner. Däremot utesluter MIT Technology Review inte att det Musk talar om skulle kunna bli verklighet någon gång i framtiden.