TECH

Vad är den här märkliga AI-prylen alla snackar om egentligen?

artificiell intelligens, ai, chattbot
AI pin från startupbolaget Humane.

Din chattbot i en liten bricka på kavajslaget? Så ser framtiden ut enligt Humane, den hajpade startupen grundad av före detta Apple-medarbetare. Nu har de efter mycket hemlighetsmakeri lanserat AI pin.

Publicerad Uppdaterad

Vad är det som hänt? 

Startupbolaget Humane har lanserat AI pin, en liten fyrkantig bricka man kan fästa på exempelvis en t-shirt. Enheten består i själva verket av två delar. Den ena rymmer bland annat en tryckkänslig yta, kamera, accelerometer, gyroskop, flygtidssensor, mikrofon, högtalare och en laserprojektor. Den andra rymmer ett batteri. De fäster till varandra med hjälp av magneter. AI pin är byggd med en ospecificerad Snapdragon-krets och har lagring på 32 GB. 

Vad ska man använda den till? 

Tala med en chattbot, framför allt. Många är bekanta med att ge enkla kommandon till Google-assistenten, Siri och Alexa. Sedan en tid kan man även tala med Chat GPT via en app i telefonen. Med Chat GPT är upplevelsen betydligt mer naturlig och sammanhängande jämfört med ovan nämnda röstassistenter. Det är den förmågan som utgör själva fundamentet för Humanes verksamhet. De ser AI pin som det framtida gränssnittet mellan människa och maskin. 

Du kan tala in och lyssna på dina meddelanden.
Du kan tala in och lyssna på dina meddelanden.

Humane har sagt att språkmodellen GPT – som Chat GPT bygger på – är ett av ai-systemen som AI pin kommer att använda (och Open AI:s vd Sam Altman har investerat i företaget). Men sannolikt kommer Humane också att begagna sig av annan ai-teknik. Användaren kommer aldrig att märka av det här: den berättar vad den vill veta eller göra och AI pin – åtminstone i den idealvärld som porträtteras i marknadsföringen – tar hand om resten, via ett operativsystem som fått namnet Cosmos. 

Man kommer att kunna använda AI pin för telefonsamtal, för att skicka meddelanden, få en sammanfattning av sin senaste e-postskörd och spela musik (Spotify-rivalen Tidal är en officiell partner). 

Varför har enheten en kamera? 

Kameran ja. En vidvinkelkamera på 13 MP och f/2.4. Den kan ta bilder i 4208 x 3120 pixlar och även spela in video, men Humane har inte sagt något om kvaliteten på rörlig bild. En lampa kommer att lysa i grönt när kameran används. Tanken är att människor i enhetens närhet ska kunna se att kameran är påslagen men av det vi sett hittills förefaller det oklart om någon kommer att förstå vad det gröna skenet indikerar. 

En möjlighet Humane nämnt är att användaren kan ta en bild på olika typer av livsmedel för att få en uppskattning av dess kaloriinnehåll. I förlängningen kan man tänka sig att en seende chattbot kan analysera betydligt mer än så. 

Varför har enheten en laserprojektor? 

artificiell intelligens, ai, chattbot
Humanes AI pin kan projicera information i användarens handflata.

En av de mest uppseendeväckande sakerna med AI pin är att din handflata blir en skärm. För de situationer där det inte är lämpligt att tala till eller lyssna till enheten kan användaren projicera visuell information i handflatan. Och bara i handflatan: hittar enheten ingen sådan kommer inget att projiceras. Du undrar hur hög upplösning din handfl…förlåt, laserprojektionen har? 720p. 

Varför har den en tryckkänslig yta? 

Ja, utöver att man kan starta/pausa uppspelning av musik, ta emot samtal och ta foto så har tryckytan på enhetens framsida en avgörande förmåga: det är via den man aktiverar mikrofonen för att tala med sin chattbot. AI pin lyssnar alltså inte på något som sägs före dess och man kommer såvitt vi förstår inte kunna använda någon aktiveringsfras. 

Vilka är Humane? 

Vd Bethany Bongiorno och medgrundare Imran Chaudhri jobbade tidigare på Apple och av de omkring 250 anställda på Humane – nej, det här är ingen liten startup – sägs omkring en tredjedel ha värvats från Iphone-jätten. Apple-influenserna är synliga överallt: i själva AI pin-enheten i sig, hur företagets webbsida är utformad och till och med i Imran Chaudhris klädkod. 

Vad kostar det här kalaset då? 

699 dollar för själva enheten. Och 24 dollar i månaden för mobilabonnemang och obegränsat tillträde till ai-systemet. Den säljs till en början bara i USA.

Hur har reaktionerna varit? 

Fascination utspätt med en hel del skepsis. Det är ingen tvekan om att framväxten av alltmer kapabel ai kommer att leda till nya typer av prylar och detta är ett av de första exemplen i en värld som vänts upp och ner av Chat GPT. Men många frågar sig om just AI pin är det folk verkligen vill ha. Det får tiden utvisa.