TECH

Snart kan du skräddarsy och sälja din egen Chat GPT-bot

Inte ovanligt att chatta med ”kocken”, ”kvantdatorexperten” eller ”språkläraren” i Chatgpt.
Inte ovanligt att chatta med ”kocken”, ”kvantdatorexperten” eller ”språkläraren” i Chatgpt.

Det började med en enda chattbot – Chat GPT. Nu kommer Open AI att låta vem som helst att bygga egna, skräddarsydda GPT:s. Dessutom har det blivit dags för GPT-4 Turbo.

Publicerad Uppdaterad

Många – inklusive den här reportern – har tiotals eller kanske hundratals pågående parallella konversationer med Chat GPT. I en chatt rådfrågar man kocken Chat GPT, i en annan diskuterar man kvantdatorer och i en tredje lär man sig ett nytt språk.

Konsumentbeteendet har inte undgått Open AI. Under företagets allra första utvecklarkonferens lanserade Open AI så kallade GPT:s, skräddarsydda chattbotar framtagna för specifika användningsområden.

”Ända sedan vi lanserade Chat GPT har folk efterfrågat möjligheter att skräddarsy Chat GPT för att fungera med deras behov. I juli gav vi dem möjligheten att skriva instruktioner [grundregler för hur Chat GPT ska bete sig, reds anm], men vi fick fortsatt mer förfrågningar om att kunna styra över inställningarna. Många av de flitigaste användarna har en lista över noggrant utformade promptar och instruktioner och kopierar dem till Chat GPT. GPT:s kan nu göra det åt dig”, skriver Open AI i ett pressmeddelande.

En arsenal av botar

Utöver instruktioner kan användaren välja huruvida en GPT ska ha tillgång till bildgeneratorn Dall-e, webbläsning och kodtolk. Det ska till och med gå att addera extra information i form av exempelvis pdf:er. Varje GPT-bot kan få en egen Dall-e-genererad ikon.

Sam Altman, till vänster, som är Open AI:s vd. Här tllsammans med Microsofts vd Satya Nadella under Open AI DevDay.
Sam Altman, till vänster, som är Open AI:s vd. Här tllsammans med Microsofts vd Satya Nadella under Open AI DevDay.

Användare kan sedan välja att ha sin arsenal av botar enbart för privat bruk, dela dem med andra eller till och med sälja dem. Det senare kommer att bli möjlighet via en webbutik – GPT Store – som Open AI har för avsikt att öppna dörrarna till senare i november. Lagom till att Chat GPT fyller ett år, med andra ord.

GPT-4 Turbo, en annan stor nyhet på konferensen, kommer att klara inmatning på 128 000 tokens. Det motsvarar ungefär 300 sidor text i en enda prompt. Den är dessutom uppdaterad på information fram till april 2023.