TECH

Iphone 15-serien är här – spana in nyheterna från Apples event

Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max kommer i fyra färger: svart titan, vit titan, blå titan och naturlig titan.
Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max kommer i fyra färger: svart titan, vit titan, blå titan och naturlig titan.
iPhone 15 och iPhone 15 Plus kommer att finnas tillgängliga i fem fantastiska nya färger: svart, blå, grön, gul och rosa.
iPhone 15 och iPhone 15 Plus kommer att finnas tillgängliga i fem fantastiska nya färger: svart, blå, grön, gul och rosa.

Apples event Wonderlust är genomfört – och teknikjätten har presenterat Iphone 15-serien. Det blev totalt fyra nya modeller. Här är allt om årets Iphones. 
 Pris Specifikationer Kamera Usb-c

Publicerad Uppdaterad

Så var det dags. Efter ett år av rykten presenterar nu Apple nästa generation av Iphone – det vill säga Iphone 15-serien. 

Tim Cook började med att hälsa välkommen för att sedan skryta om vad företagets lyckats åstadkomma hittills i år. Det var skryt om nya datorer (Mac) och Apple Vision Pro. Jaja, Tim Cook. Kom till nyheterna.

Det gjorde han till slut. Kvällens stjärnor var Apple Watch Series 9 och Iphone 15-serien. Den här artikeln kommer handla om Iphone. Och ja, den får usb-c, precis som förhandsuppgifterna sa.

Iphone 15 och Iphone 15 Plus

Alla får Dynamic Island

I Iphone 14 Pro och Pro Max fick användaren tillgång till den nya lilla ön kallad dynamic island. Nu landar den även i Iphone 15, det vill säga seriens instegsmodell. Vadå dynamic island? Förlåt, det är den där svarta lilla ön som ersätter utskärningen i taket av skärmen. Som en liten ö döljer den selfiekameran – men innehåller också en rad funktioner.

Mobilen kommer med en super retina xdr-skärm. Utseendemässigt får den ”slimmade” kanter, och är misstänkt lik Iphone 14 Pro. Ljusstyrkan i hdr har ökats avsevärt och når nu 1 600 nits. Det är också värt att nämna att den maximala ljusstyrkan nu kan nå upp till 2 000 nits – perfekt för soliga dagar och dubbelt så ljust som i iPhone 14. 

Iphone 15 och Iphone 15 Plus har Dynamic Island.
Iphone 15 och Iphone 15 Plus har Dynamic Island.

Iphone 15 kommer i två storlekar: 6,1 tum för Iphone 15 och 6,7 tum för Iphone 15 Plus, som har den större skärmen av de två modellerna. Med en ny ram hävdar Apple att mobilerna ska ligga bättre i handen. Färger du har att välja på är rosa, gul, grön, blå och svart.

Kameran?

Iphone 15 har ett nytt kamerasystem. Huvudkamera ligger på 48 megapixlar, utrustad med en pixelsensor och 100 procent fokuspixlar som möjliggör snabb autofokus. Utöver det använder kameran ”beräkningsfotografering”, för att "nå nästa nivå”, vad det nu innebär.

Genom att sammanföra både hårdvara och mjukvara, erbjuder den extra 2x-telefotofunktionen nu användarna tre olika optiska zoomnivåer: 0,5x, 1x och 2x. Det är första gången någonsin på en Iphone med dubbelkamerasystem.

Chip och pris?

Iphone 15 är har ett A16 Bionic-chip. 

Utrustad med två högpresterande kärnor som ska vara 20 procent mer energieffektiva och fyra högeffektivitetskärnor, är den sexkärniga cpu:n (central procesing unit) snabbare än föregående generation. Dessutom har den femkärniga grafikprocessorn 50 procent högre minnesbandbredd – vilket säkerställer en jämn grafikupplevelse när du strömmar video eller spelar spel.

Just det, laddning. Båda modellerna har ett usb-c-uttag. Hejdå Lightning. Apple följer EU-kravet på en gemensam laddstandard.

iPhone 15 och iPhone 15 Plus kommer att finnas tillgängliga i fem fantastiska nya färger: svart, blå, grön, gul och rosa.
iPhone 15 och iPhone 15 Plus kommer att finnas tillgängliga i fem fantastiska nya färger: svart, blå, grön, gul och rosa.

Iphone 15 med 128 gb lagringskapacitet har ett pris på 12 000 kronor, samma som priset på Iphone 14 innan dess lansering. Med 256 gb lagring kostar den 13 500 kronor och med 512 gb lagring kostar den 16 500 kronor. 

Iphone 15 Plus börjar på 13 500 kronor för 128 gb, medan den med 256 gb kostar 15 000 kronor och med 512 gb kostar den 18 000 kronor. 

Båda telefonerna kommer att finnas tillgängliga för försäljning från och med den 22 september.

SPECIFIKATIONER

Iphone 15 och Iphone 15 Plus

Lagringskapacitet: 128 gb, 256 gb och 512 gb.

Kamera: Huvudkamera med 48 megapixel: 26 mm objektiv, bländare ƒ/1,6, optisk bild­stabilisering med sensorförskjutning, 100 % focus pixels, stöd för bilder med mycket hög upplösning (24 megapixel och 48 megapixel)

Processor: A16 Bionic-chip, 6-kärnig processor med 2 prestanda­kärnor och 4 effek­tivitetskärnor, 5-kärnig grafik, 16-kärnig Neural Engine.

Skärm: Super Retina xdr-skärm. 6,1-tums oled‑skärm. 6,7-tums oled‑skärm (Plus).

Laddning: Ucb-c med stöd för Usb 2. Trådlös laddning upp till 15 W.

Operativsystem: Ios 17.

Vikt: 171 gram, 201 gram (Plus).

IP-klass: IP68, det vill säga klarar att vara under vatten på maxdjup 6 meter i upp till 30 minuter.

Pris: Iphone 15 från 12 000 kronor. Iphone 15 Plus från 13 500.

Iphone 15 Pro

Design – titan

Nu kliver vi upp en nivå till Iphone 15 Pro. Apple utannonserar en ganska stor designförändring direkt. Man har valt att packa in Pro-serien i en ny typ av titandesign. Apple menar att det är det mest exklusiva materialvalet någonsin för en Iphone. Ja, de tar verkligen i och kallar det till och med för ”rymdindustri­klassat”.

Fördelen med materialvalet ska vara hållbarheten, alltså som i tåligt. Men också lätt, som i att bära. Lättaste Pro-Iphonen hittills till och med. Utöver det har Iphone 15 Pro tunnare kanter än tidigare modeller.

Glaset runt mobilen ska tåla rejält med stryk och fungera som ett keramiskt skydd. 

När det kommer till storlek är Iphone 15 Pro 6,1 tum och Iphone 15 Pro Max 6,7 tum.

Ytterligare en designförändring är att man dumpar "mute"-spaken och ersätter med en snabbknapp. I grundläget fungerar den, precis som spaken, som en enkel tyst-knapp. För att byta mellan ringsignal och tyst läge trycker du och håller in knappen för att bekräfta sitt val. Telefonen svarar också med haptik, känselåterkoppling.

Vad gäller skärmen har den en uppdateringsfrekvens om 120 hertz. Och i toppen ligger dynamic island, precis som i föregångaren.

Pro-modellerna usb-c-uttag. Men som om inte detta vore nog är Pro-serien också rustad för usb 3. Det öppnar för rejäla överföringshastigheter (10 gb/sekund). Det är 20 gånger snabbare än tidigare generation.

Processor – A17 Pro – raytracing

För iPhone 15 Pro har en ny generation av det egna chippet Apple silicon utvecklats, vilket sägs vara ett stort steg med förändringar som sträcker sig över hela chippet – inklusive en ny grafikprocessor.

A17 Pro är det första mobilchippet i världen baserat på 3-nanometersteknik.

Systemkretsen har sex kärnor, varav två är för prestanda och de återstående fyra är för effektivitet, de senare används i de flesta användningsområden.

Den nya cpu:n har en ökning på upp till 10 procent i hastighet. Neural Engine är nu dubbelt så snabb och driver funktioner som autocorrect och personlig röst i Ios 17.

Grafikprocessorn har ökat sin hastighet med upp till 20 procent och sägs möjliggöra nya upplevelser med en ny 6-kärnig design som ökar topprestandan.

Nya funktioner i gpu:n möjliggör skapande av mer detaljerade miljöer med lägre energiförbrukning. Dessutom har Apple för första gången implementerat hårdvaruaccelererad raytracing. På svenska kan det översättas med strålspårning. Det är renderingsteknik som används för att skapa fotorealistisk grafik och som kräver mycket beräkningskapacitet. 

Tack vare alla dessa uppdateringar på chipniva ägnade Apple en god stund åt att prata om Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max som saftiga spelmaskiner.

Batteriet lovar upp till 29 timmars videouppspelning på Iphone 15 Pro Max och upp till 23 timmars videouppspelning på Iphone 15 Pro.

Iphone 15 Pro kamera – 48-megapixel och större sensorer

Precis som Iphone 15 har Iphone 15 Pro (och Max) en huvudkamera om 48 megapixlar. Men till skillnad från lillen så kommer bjässarna med större sensorer.

Kameran har en ny så kallad nanoskalbeläggning, för att minska linsreflektioner. Utöver att den ska toppa föregångaren i vardagliga bilder så har den även bättre prestanda i svagt ljus för porträtt i mörker.

Zoom då? Jo här är det 3x med en brännvidd på 77 millimeter som gäller. Bra för portättbilder till exempel. 

Är man mer sugen på Pro Max får man ut ännu mer av kamerans zoom. Fem gånger optisk zoom, möjlig av tetraprism-design, alltså att ljus reflekteras fyra gånger i kameran vilket banar väg för en kompakt design, och en brännvidd på 120 millimeter. Det är en mer avancerad zoom än någonsin tidigare för Apple. I jämförelse med iPhone 14 Pro Max har den en 25 procent större sensor, samt 100 procent fokuspixlar – och en bländare på F2.8. 

Iphone 15 Pro Max har en förbättrad bildstabilisering, vilket man åstadkommit genom att sensorn har möjlighet att ”röra sig internt” för att motverka skakningar, och den kan göra detta 10 000 gånger per sekund.

Pro-modellerna i Iphone 15-serien kommer med usb 3.
Pro-modellerna i Iphone 15-serien kommer med usb 3.

Nu blir det film. 

En ny funktion för Pro-kamerorna är möjligheten att spela in 3d-video. Apple kallar funktionen för "spatial video" och som senare kommer att kunna visas i Apples headset Vision Pro. Denna funktion förväntas dock lanseras senare i år. 

Iphone 15 Pro kan precis som tidigare modell spela in 4K-video med en bildfrekvens på 60 bilder per sekund.

Iphone 15 Pro – pris

Efter förra årets chockhöjning verkar Apple ha lugnat ned sig.

Iphone 15 Pro har ett startpris på 14 995 kronor med 128 GB lagringskapacitet, medan Iphone 15 Pro Max har ett pris från 17 995 kronor med 256 GB lagring. Modellerna är tillgängliga för förbeställning från och med den 15 september. Leveransstart den 22 september.

SPECIFIKATIONER

Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max

Lagringskapacitet: 128 gb (Pro), 256 gb, 512 gb, 1 tb.

Kamera: Huvudkamera med 48 megapixel. 24 mm objektiv, bländare ƒ/1,78, andra generationens optiska bild­stabilisering med sensorförskjutning, 100 % focus pixels, stöd för bilder i superhög upplösning (24 megapixel och 48 megapixel).

Processor: Nya A17 Pro-chippet. 6-kärnig processor med 2 prestanda­kärnor och 4 effek­tivitetskärnor. 6-kärnig grafik. 16-kärnig Neural Engine.

Skärm: Super Retina xdr-skärm. 6,1-tums oled‑skärm (Pro). 6,7-tums oled‑skärm (Pro Max).

Laddning: Ucb-c med stöd för Usb 3. Trådlös laddning upp till 15 W.

Operativsystem: Ios 17.

Vikt: 187 gram (Pro), 221 gram (Pro Max).

IP-klass: IP68, det vill säga klarar att vara under vatten på maxdjup 6 meter i upp till 30 minuter.

Pris: Iphone 15 Pro från 14 995 kronor. Iphone 15 Pro Max från17 995 kronor.