TECH
Klart: Apple Watch får stöd för Natural Cycles p-app
Efter månader av hårt arbete kan Apple Watch nu användas för att planera en graviditet med hjälp av Natural Cycles algoritmer. ”Jättarna har insett att det finns en enorm tillväxtpotential i kvinnohälsa”, säger vd:n Elina Berglund Scherwitzl.
Den svenska preventivmedelsappen Natural Cycles kan sätta en ny färggrann fjäder i hatten. En färsk certifiering innebär att femtech-bolagets app från och med i dag tisdag kan integreras med Apple Watch, Iphonetillverkarens smarta klocka. Integrationen, som godkänts i Europa och av det amerikanska läkemedelsverket FDA, gäller Apple Watch 8 och 9 samt Apple Watch Ultra 1 och 2.
Använder temperaturdata för att mäta ägglossning
Natural Cycles digitala tjänst gör det möjligt för användaren att planera eller förebygga en graviditet med hjälp av bolagets app med samma namn. Bolagets innovation består av en algoritm som genom att analysera användarens kroppstemperatur, och andra fertilitetsindikationer, bekräftar användarens fertilitetsstatus. På så sätt kan kvinnorna följa sin menscykel och ägglossning.
Svenska X Shore släpper sin tredje elbåt – en arbetsbåt
Det nya samarbetet innebär att Apple Watch-användare kan synkronisera temperaturdata insamlade av klockan under natten med Natural Cycles-appen på morgonen. Kvinnor behöver alltså inte längre använda en termometer för att mäta sin kroppstemperatur, och sedan manuellt logga informationen i appen för att se när ägglossning sker.
Natural Cycles vd: ”Hoppats länge på integration”
Elina Berglund Scherwitzl, vd och medgrundare av Natural Cycles, beskriver det årslånga arbetet med att koppla upp preventiv-appen mot Apple Watch som ”intensivt”.
– Vi har länge hoppats på att en integration ska bli möjlig, med det var faktiskt först i september förra året när Apple Watch utrustades med temperaturavläsnings-funktionaliteten som det blev möjligt för oss att påbörja arbetet. Först handlade det om att validera kvaliteten på handledstemperaturdata, och efter det att få integrationen certifierad av regulatoriska instanser – en process som vi har svårt att påverka tidsmässigt men som går snabbare och snabbare för varje certifiering vi får.
”Det är peak smarttelefon när EU står för största Iphone-nyheten”
Apple Watch är dock inte den första kroppsburna prylen som kan användas tillsammans med Natural Cycles-appen. För två år sedan inleddes ett samarbete med finska Oura, som tillverkar en smart ring med samma namn. Tidigare i år gick dessutom Apples storkonkurrent Samsung in i Natural Cycles med en mångmiljoninvestering, vilket också har resulterat i att startupbolaget skapat en skräddarsydd version av sin fertilitetsapp för Galaxy Watch.
Det har dröjt, men nu börjar techjättar som Apple och Samsung fokusera mer på kvinnors hälsa. Varför lossnar det nu, tror du?
– Jag tror att jättarna helt enkelt har insett att det finns en enorm tillväxtpotential, inte bara inom reproduktiv hälsa, utan kvinnohälsa i stort. Det har tagit tid och går i mitt tycke fortfarande för långsamt, men det är otroligt positivt att det görs framsteg. Förhoppningsvis spiller intresset inom techbranschen också över på vetenskapen. Sedan start har vi som bolag bidragit till forskning och hittills publicerat 17 fackgranskade artiklar, inte bara om vår produkts effektivitet utan om kvinnohälsa i stort, och det är något som jag hoppas att fler techbolag tar efter, säger Elina Berglund Scherwitzl, som har en bakgrund som forskare.
Första p-appen att godkännas i USA
Natural Cycles grundades 2013, och har i dag cirka 100 anställda och kontor i Stockholm, New York och Genève.
Comeback efter säljstoppet: Nu är 10 000 laddare levererade
2018 blev tjänsten den första att godkännas som preventivmedelsapp i USA av landets läkemedelsmyndighet, FDA. Föregående år hade tjänsten fått status som preventivmedel i Europa genom en CE-certifiering i kategorin medicintekniska produkter. I dag har listan utökats med länder som Australien, Sydkorea och Singapore.
Bolaget var med på Ny Tekniks 33-listan 2019, och i en längre poddintervju från tidigare i år berättar Elina Berglund Scherwitzl om sin resa från Cern till startup-världen.