TECH

Nvidia slog förväntningarna – och mer att vänta

Nvidias vd Jensen Huang lämnade en rackarrökare till kvartalsrapport. Arkivbild.

Halvledarbjässen Nvidias kvartalsrapport på onsdagskvällen blev ännu en rackarrökare som med råge slog förväntningarna.

Publicerad Uppdaterad

Bolaget ska även genomföra en aktiesplit och siar om en fortsatt ljus framtid.

Den justerade vinsten per aktie under kvartalet blev 6,12 dollar, att jämföra med analytikernas förväntningar som i genomsnitt låg på 5,59 dollar med en försäljning på 26,61 miljarder dollar, enligt analysfirman LSEG.

Under motsvarande kvartal i fjol var vinsten 1,09 dollar per aktie.

Nu steg omsättningen till 26,04 miljarder dollar. Där låg förväntningarna på 24,65 miljarder dollar och kan jämföras med 7,19 miljarder motsvarande kvartal i fjol.

Nvidia omsättning från datorcenter ökade 427 procent från samma kvartal året innan, till 22,6 miljarder dollar. Det beror på leveranserna av bolagets grafikprocessorer.

Fortsatt ljust för Nvidia

Även under nuvarande kvartal ser det ljust ut, enligt Nvidia. Bolaget säger sig vänta att intäkterna landar på 28 miljarder dollar, vilket signalerar en fortsatt AI-tillväxt.

För det nuvarande kvartalet förväntade sig analytikerna en prognos från Nvidia om att intäkterna kommer att landa på 26,82 miljarder dollar.

Marknaden tog emot rapporten från Nvidias väl. Ungefär en timme efter att den släppts hade aktien stigit 6,3 procent i efterhandeln på New York-börsen.

Därmed kröp köpkursen också för första gången över 1 000 dollar per aktie.

Nvidias klargör samtidigt att bolaget genomför en aktiesplit på 10:1, för att göra ägarskap i bolaget mer lättillgängligt för investerare och anställda. Varje innehavare av en stamaktie den 6 juni kommer att få ytterligare 9 stamaktier.

Rusande aktie

Bara i år har Nvidias aktie rusat 90,5 procent. I fyra kvartalsrapporter i rad har bolaget med råge överträffat marknadens förväntningar i och med det fortsatt EI-rallyt.

Under det senaste året är aktiens uppgång drygt 200 procent. Nvidia står nu för cirka 5 procent av värdet på Wall Streets breda S&P 500-index med de 500 högst värderade bolagen – att jämföra med 2,2 procent för ett år sedan, enligt Bloomberg.