INDUSTRI

Nvidia gör ai-fabriker ihop med Foxconn: ”Tillverkning av intelligens”

Jensen Huang på Nvidia och Liu Young-way, vd på Foxconn, presenterar det nya partnerskapet.
Jensen Huang på Nvidia och Liu Young-way, vd på Foxconn, presenterar det nya partnerskapet.

Nvidia och Foxconn ska storsatsa på att bygga ai-fabriker för bland annat självkörande bilar. ”En ny typ av tillverkning är här – produktion av intelligens. Och datacentren som tillverkar intelligens är ai-fabriker”, säger Jensen Huang, vd på Nvidia.

Publicerad Uppdaterad

Texten är uppdaterad.

Taiwanesiska Foxconn är kanske mest kända som tillverkare av Iphone. På senare år har dock företaget breddat sin repertoar. En ambition är att bli en av världens största legotillverkare av elbilar. 

Men det nya partnerskapet med Nvidia är en signal om en mer fundamental förändring. Från en tillverkare till ”ett företag som utvecklar plattformslösningar”. 

Citatet kommer från Liu Young-way, vd på Foxconn, som tillsammans med Jensen Huang presenterade samarbetet under Foxconns årliga teknikkonferens den 17 oktober. 

De ai-fabriker – eller avancerade datacenter – Foxconn ska bygga kommer att husera infrastruktur baserad på en hel armada av Nvidias hårdvaru- och programvarulösningar. Kronjuvelen är det kraftfulla GH200 Grace Hopper-chipet. Tanken är att fabrikerna ska, som Huang säger i ett pressmeddelande, ”tillverka intelligens” för självkörande bilar, robotar, smarta städer och språkbaserade, generativa ai-lösningar. 

Ai-fabriker ska uppdatera självkörande bilar.
Ai-fabriker ska uppdatera självkörande bilar.

Under konferensen, rapporterat av sajten Techcrunch, gav Jensen Huang ett exempel. En tillverkare producerar en avancerad elektrisk bil med ett ai-system ombord. Det kompletteras sedan med en ai-fabrik som utvecklar programvara åt bilen.

– Genom livscykeln kommer bilen samla in mer data som går till ai-fabriken där programvaran förbättras och uppdaterar hela flottan, sa Jensen Huang under konferensen.

Foxconn ska ha egna ai-fabriker

Huang noterade samtidigt att ”i framtiden kommer varenda industri, varenda företag, ha en ai-fabrik”. 

Det gäller inte minst Foxconn själva. Utöver ai-fabrikerna de – på en global skala sägs det – ska hjälpa sina kunder att realisera är planen att deras egen tillverkning ska bli smartare med Nvidia-teknik. Det gäller till exempel förbättring av arbetsflöden och möjligheten att köra virtuella simulationer av sin robot- och automationsflotta innan den används i den fysiska världen. 

Nvidias marknadsvärde passerade tidigare i år 1 biljon dollar, tack vare efterfrågan på ai-lösningar som kräver den typen av kraftfulla gpu-chip företaget tillverkar.