TECH

Larmet: Iphone 15 överhettas – Apple skyller på mjukvarustrul i appar

Iphone 15
Iphone 15

Vanlig användning med populära appar kan göra Iphone 15 för varm för att hålla i. Apple skyller på mjukvaruproblem – och lovar att det snart ska vara åtgärdat.

Publicerad

Den amerikanska teknikjätten Apple har nyligen börjat sälja Iphone 15-serien. Men kort efter att telefonen landat hos Iphone-ägarna kom de första rapporterna om att det nya Applemobilen kan drabbas av överhettningsproblem. Även Ny Teknik drabbades av liknande problem under testerna av Iphone 15 och Iphone 15 Pro Max.

Bugg i Ios 17 orskar problem

Telefonen kan bli varm under de första dagarnas användning när den återställer användardata, enligt Apple, som säger att det hänger ihop med vad som beskrivs som ett fel i det senaste operativsystemet IOS 17.

Men det handlar även om externt installerade appar som skapar överbelastning. Bland de appar som har pekats ut av användare som problematiska – som i vissa fall gjort telefonen för varm att hålla – finns Instagram, Uber och spelet Asphalt 9.

Enligt sajten Mashable uppger vissa användare att deras telefoner blivit så pass heta att de inte längre kan hållas i handen under samtal.

”Project Nova” – Apples hemliga knapp för Iphone 16?

”Vi har hittat en bugg i Ios 17 som påverkar vissa användare, och den buggen ska åtgärdas i en kommande mjukvaruuppdatering. Ett annat bakomliggande problem är kopplade till färska uppdatering av tredjepartsappar, som i sin tur får dessa att överbelasta systemet”, säger Apple i ett uttalande till Forbes – och uppger samtidigt att man inlett ett samarbete med leverantörerna av apparna som ställer till det.

Första Iphone med 3 nm-chip – och titanram

Apple, som inte angett något datum för när IOS 17 ska vara uppdaterat, dementerar samtidigt påståenden om att överhettningsproblemen ska ha att göra med hårdvaran i den nya Iphone 15 Pro-modellen.

Iphone 15 Pro-telefonerna, som är Apple dyraste modeller, har bland annat uppdaterats med en färsk ram av titan, och är samtidigt tillverkarens första telefoner med det färska A17 Pro-chipet – en sprillans systemkrets byggd av TSMC med 3 nm-teknik.

Google: Nu kan företag säga nej till AI

Apple: Tänk på vilka laddare ni använder

Iphonetillverkaren uppmanar dessutom användarna att se över vilka laddare man använder till Iphone 15 och Iphone 15 Pro. Årets modeller är det första Appletelefonerna med stöd för usb-c – vilket bland annat innebär att mobilerna kan laddas med utrustning avsedd för exempelvis bärbara datorer.

Det nya flaggskeppet Iphone 15 Pro kan laddas med en effekt på upp till 27W, men Apple rekommenderar att man använder laddare med en maxeffekt på 20W för att undvika att telefonen kan bli varm när den ansluts till ett vägguttag.