TECH

Det här vet vi om Iphone 16 – släpps 2024

Iphone 16. Här samlar Ny Teknik de mest trovärdiga uppgifterna om 2024 års väntade släpp av nya Iphone-modeller. Här finns alla rykten, uppgifter och detaljer kring lanseringen av Iphone 16.

Publicerad Uppdaterad

23-09-26: ”Project Nova” – Apples hemliga knapp för Iphone 16?

Senaste nytt. Iphone 15 har precis landat i butik, men rykteskvarnen om nästa års Iphone 16-modell har redan börjat mala. En av nyheterna på Iphone 15 Pro som fått störst uppmärksamhet hittills är snabbknappen. Det är en programmerbar sidoknapp som ersätter det tidigare ringsignal- och ljud av-reglaget på Iphone. 

Enligt Macrumors planerar Apple att vidareutveckla konceptet till nästa års Iphone 16. ”Project Nova” är kodnamnet på en ny knapp som Apples sägs jobba med. Den ska placeras under låsknappen på högersidan, men det framgår inte vad det nya reglaget kan få för funktion.

Sajten 9to5mac drar dock en parallell till Googles Pixel 2 och 2 XL, som har en tryckkänslig knapp på sidan. Vi gissar att vi kommer få höra mer om ”Project Nova” och vad kan den nya knappen kan tänkas göra längre fram.

Vill du veta mer om ryktena om Iphone 16? Tryck på valfri rubrikrad nedan för att läsa en sammanfattning.

När släpps Iphone 16?

Hur många nya Iphone 16-modeller blir det?

Vilken ny teknik får Iphone 16?

När släpps Iphone 16?

Mycket är ännu oklart inför 2024, men under de senaste fem åren har Apple presenterat nya Iphone-modeller i september, med undantag för Iphone 12 som kom i oktober 2020. Det skulle kunna betyda att Iphone 16 får världspremiär i september eller oktober 2024.

Apple har dessutom en serie med billigare mobiler, kallad Iphone SE, som vanligtvis lanserats på våren.

Hur många nya Iphone 16-modeller blir det?

Sedan 2020 har Apple lanserat fyra nya telefoner i två serier varje höst: standard och pro. De senaste Applemobilerna heter Iphone 15 och Iphone 15 Plus, samt Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max.

Vi vet inte hur Apple planerar att göra nästa år, men gissningsvis kommer även Iphone 16-lanseringen att bjuda på fyra nya mobiler. 2024 kanske dessutom blir året då Iphone 16 Pro Max byter namn till Iphone 16 Ultra för att särskilja toppmodellen från de andra mobilerna?

Vilken ny teknik får Iphone 16?

Iphone 15 är fortfarande rykande färsk, men de första ryktena som nästa års Iphone 16 nämner att den kommande Apple-luren kan få en ny knapp på höger sida. Enligt obekräftade uppgifter kallar Apple den nya knappen för ”capture button”, men vilken funktion den kan få är fortfarande hemligt.

På Iphone 15 ligger kameralinserna på varsin sida. Nästa år kan upplägget bli ett annat .
På Iphone 15 ligger kameralinserna på varsin sida. Nästa år kan upplägget bli ett annat .

Standardmodellerna Iphone 16 och Iphone 16 Plus sägs också bjuda på ett nytt kameraupplägg där linserna ligger vertikalt placerade, precis som på Iphone 15 Pro-serien.

Den nya placeringen av kamerorna ska göra det möjligt att spela in 3d-video (rumslig video) för Apples kommande ar-headset Vision Pro, rapporterar 9to5mac. Iphone 15 Pro-serien har redan liknande teknik, men den finessen rullas ut först senare under hösten 2023.