TECH

Här får mänskliga drönarförarna stryk av nya AI-systemet

Autonoma drönare tävlar mot drönare styrda av människor.
Autonoma drönare tävlar mot drönare styrda av människor.

Artificiell intelligens kan skriva poesi, klå människor i komplicerade brädspel och förutspå hur proteiner veckas. Nu kan ai även addera drönarmästare till sitt cv.

Publicerad

Forskare på Intel och Zürichs universitet har byggt en autonom drönare som kan slå mänskliga mästare i drönarracing. Tekniksajten Ars Technica noterar att det kan vara första gången ett ai-system presterar bättre än mänskliga piloter i en fysisk sport. 

Sporten i fråga kallas FPV drone racing, där FPV står för ”first-person view”, eller förstapersonsvy. Det innebär att man fjärrstyr en drönare med hjälp av en handkontroll och ett headset som visar en videoström från en kamera monterad på drönaren. 

Zürich-forskarna har i många år utan framgång försökt vinna med autonoma drönare. Men med Swift, ett nytt system, lyckades de i juni besegra tre av världens främsta mänskliga drönarpiloter. Skälet till att det rapporteras först nu är att forskarlaget precis fått sina resultat publicerade i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Använder förstärkningsinlärning

Det nya systemet bygger på datorseende, ett mätverktyg för att bedöma hastighet och acceleration, samt två olika artificiella neuronnätverk. För att träna modellen användes reinforcement learning (förstärkningsinlärning) i en simulerad miljö. Förstärkningsinlärning - som väldigt förenklat handlar om att belöna en ai-modell när den tar rätt beslut - är en populär metod som bland andra Google Deepmind använde för att träna Alphago, ai-systemet som bemästrade brädspelet Go

Som du kan se i videon är FPV drone racing ingen enkel sport. Drönare manövreras i höga hastigheter genom en snäv hinderbana. 

Nu hoppas forskarna att framsteget ska innebära att tekniken kan användas inom bland annat skogsindustrin, filmindustrin, för räddningsuppdrag och rymdutforskning.