TECH

Här är tillägget som turboladdar Chrome med Chat GPT-teknik

ChatGPT på en datorskärm
Så här kan tillägget Merlin underlätta i webbläsaren Chrome.

Generativ ai är på alla läppar just nu. Merlin, ett färskt tilläggsprogram till Chrome, gör det möjligt att dra nytta av Chat GPT-tekniken på alla webbsajter.

Publicerad Uppdaterad

På bara några månader har chattroboten Chat GPT, utvecklad av Open AI, hunnit få ett enormt genomslag, och blivit till ett kulturellt fenomen.

Nu har Chat GPT gått från att vara ett verktyg till att bli en plattform. I förra veckan lanserades en ny funktion som gör det möjligt för företag att lägga till egna plugin till Chat GPT:s nya superförmåga kan ersätta dina appar.

Kan transkribera Youtube-filmer

Ett annat sätt som tekniken gjorts mer tillgänglig är via tilläggsprogram som laddas ner till Googles populära webbläsare Chrome.

Ett färskt exempel är Merlin, som bland annat kan hjälpa till med att genera mejlutkast i Gmail, transkribera Youtube-videor eller skapa sammanfattningar av långa inlägg på Medium, skriver Slashgear.

Bilden visar hur Merlin, ett tilläggsprogram till Chrome, kan användas för att skapa kommandon till Googles Excel-konkurrent.
Merlin är ett tilläggsprogram till webbläsaren Chrome.

Merlin använder GPT-4, som är den senaste versionen av Open AI:s stora språkmodell Nya ai-modellen GPT-4 är här: ”Förbered er på en tsunami” . Samma teknik driver även betaltjänsten Chat GPT Plus, samt Microsofts chattbot som är inbyggd i nya Bing.

Merlin är gratis att ladda ner, och ska enligt utvecklaren inte samla in känsliga användardata, som din ip-adress exempelvis. Däremot sparas information om alla promptrar, de korta texter som används för att ge Chat GPT och Merlin instruktioner. Det samma gäller den text på webbsidor, som Gmail, som användarna ber Merlin skapa innehåll utifrån.

Går att ladda ner till andra webbläsare

Tilläggsprogrammet kommer med vissa begränsningar. Antalet anrop, alltså förfrågningar, till Chat GPT, som skickas via Merlin, är begränsade till 51 per dag. Det finns en betalversion, med ett startpris på 19 dollar. För den kostnaden ges 1 000 anrop per månad.

Läs mer: ”Mina kolleger vill inte tänka på att chattbotarna kan göra dem överflödiga”

Merlin är ett Chromiumbaserat tillägg, vilket innebär att det kan också installeras till mängd andra webbläsare som är byggda med Googles webbmotor, däribland Brave, Opera och Vivaldi.

Det ska också tilläggas att det finns andra, liknade Chrome-tilägg från tredjepartsutvecklare – som Chat GPT Buddy, Chatonai och TweetGPT.