KRÖNIKOR

”Mina kolleger vill inte tänka på att chattbotarna kan göra dem överflödiga”

Ny Tekniks rutinerade teknikreporter Peter Ottsjö frågar sig om han i framtiden kommer ersättas av en grävande ai-reporter.

Vad kommer de nya chattbotarna att betyda för min roll som reporter? På kort sikt kan de göra mitt arbete enklare och roligare. På lång sikt kan de göra mig överflödig, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Som reporter på Ny Teknik har mitt arbete redan påverkats av chattbotar som Chat GPT och Bing. Jag använder dem i min research, fullt medveten om att det är som att intervjua en expert som plötsligt kan börja hallucinera. Deras uppgifter måste alltid granskas, men möjligheten att ställa följdfrågor till en maskin kan med varsam hand kan vara ett mycket kraftfullt redskap.

Det finns redan nu många reporteruppgifter man på ganska kort sikt kan föreställa sig en språkmodell ta hand om. Om jag i en faktaruta vill lista de största ai-genombrotten de senaste tio åren kan dagens språkmodeller utan åthävor generera en sådan på några sekunder. Att be den göra en så kallad rewrite, där vi skriver en ny version av en artikel som ursprungligen är publicerad på annat håll, lämnar fortfarande en del att önska. Men det förefaller bara vara en tidsfråga innan modellerna kan hantera den uppgiften. Faktum är att strax efter att jag skrev dessa rader gick svenska sajten Warp News ut med att de satt en GPT-baserad reporter, Wall-Y, i arbete.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här