TECH

Gick den svenske it-ikonen på en enorm blåsning?

Johan Staël von Holstein var en period delaktig i bolaget Crowd1.

Det skulle bli världens viktigaste bolag i framtidens ekonomi. Nu avslöjar SvD att flera nyckelpersoner i säljpyramiden Crowd1 misstänks för grov ekonomisk brottslighet. Johan Staël von Holstein, tidigare frontperson, känner sig utnyttjad: "Jag är inte stolt över att ha varit där", säger entreprenören i podden SvD Blenda.

Publicerad

I december 2018 grundade svensken Jonas Werner ett bolag vid namn Crowd 1. Vid starten är affärsidén att människor som investerar i nätverket får ägarrättigheter, och på sikt skulle kunna tjäna pengar på nätspel, som kasinon.

Löftet till investerarna, ofta privatpersoner, är att värdet på ägarrättigheterna skulle sexfaldigas till 2019, då Crowd1:s marknadsplats på nätet skulle öppna.

Så blev det aldrig.

Cirka två år efter starten ändras upplägget istället. Ägarandelarna görs om till vad som kallas "Crowd1 rewards", som är en intern valuta som längre fram ska kunna utväxlas i framtida vinster.

Företagets frontfigur vid tidpunkten, 2020, är legendaren och it-entreprenören Johan Staël von Holstein, en av grundarna av Icon Medialab 1996 som blev en del av den nya ekonomin som växte fram i och med internets breda genombrott.

Förundersökning pågår om grov ekonomisk brottslighet

Miljontals personer världen över investerar i Crowd1, men något står inte rätt till i bolaget. 2020 har affärsidén förändrats, och nu är planen att människorna som har köpt in i sig i bolaget istället ska sälja andra bolags mjukvara och andra produkter genom nätverksmarknadsföring. Utifrån börjar bolagets modell ut som ett pyramidspel, där intäkterna växer i takt med att investerarna lockar andra att satsa pengar i Crowd1, skriver SvD i en granskning från 2020.

I ett nytt avsnitt av podden Blenda kan SvD Näringsliv avslöja vad som hände i Crowd1 under ett par tumultartade år efter starten, fram till i år. En tidigare okänd uppgift som berättas i podden är att minst tre personer från Crowd 1:s toppskikt har delgivits misstanke om grov ekonomisk brottslighet. En förundersökning pågår sedan november 2022, med brottsrubriceringen grov näringspenningtvätt. Det är ett brott där maxstraffet är sex års fängelse.

SvD Näringslivs reporter Erik Wisterberg har spårat upp Crowd1:s gamle frontperson Johan Staël von Holstein, som numera bor i Spanien. Han är inte en av de personer som misstänks för brott. Staël von Holstein tar avstånd från hur bolaget utvecklades, och säger sig vara djupt besviken på grundaren Jonas Werner. Det blev en ohållbar situation, säger Johan Staël von Holstein i SvD Blenda-avsnittet "It-ikonen och pyramidpengarna".

– Jag är inte stolt över att jag varit där överhuvudtaget med tanke på hur det blev, säger han till SvD.

Staël von Holstein Crowd1:s vd?

Johan Staël von Holstein omnämns som Crowd1:s vd vid flera tillfällen, något som it-entreprenören förnekar att han någonsin varit. I december 2020 lämnar han bolaget. Orsaken till att han engagerade sig i företaget ska ha varit att Johan Staël von Holstein hoppades att Crowd1 skulle kunna lyfta miljontals personer i Afrika ur fattigdom, uppger han. Detta genom att de först investerade i Crowd1 och sedan sålde företagets produkter, som aldrig släpptes, vidare.

Hur kunde du, med all din erfarenhet, låta dig luras in i det här så lätt? frågar SvD i poddavsnittet.

– Det är ganska lätt att svara på. Jag tror att jag kan förändra världen. Jag tycker att jag har förändrat Sverige, från att ha varit ett vidrigt land utan riskkapital och entreprenörsskap, till att bli ett fritänkande, framåtlutat land.

Crowd1-grundaren Jonas Werner har avböjt att kommentera brottsutredningen. Han ställde in en bokad intervju med SvD.

”Vi kommenterar inte rykten. Rent allmänt kan jag dock säga att såväl Crowd1 som ICT-bolagen bedriver en verksamhet som uppfyller gällande lagkrav, skriver Jonas Werner i ett mejlsvar till SvD.