TECH

Före detta Bytedance-chef: Kina hade full tillgång till data hos Tiktok

Tiktok-app på en mobiltelefon
Kritiserad – och älskad app. Tiktok har över en miljard användare världen över.

Den kinesiska sociala mediejätten främjade kommunistisk propaganda i USA – och Peking kom åt alla data tillhörande amerikanska användare. Det hävdar företagets tidigare chefsingenjör i en färsk stämningsansökan.

Publicerad

Tiktok har på bara några år blivit ett av världens mest populära sociala nätverk, med över en miljard användare. Samtidigt har appen ifrågasatts kraftigt – bland annat på grund av kopplingarna mellan ägarbolaget Bytedance och Kina.

Bytedance har alltid nekat till anklagelser om att den kinesiska staten kan komma åt känsliga persondata hos den stora användarbasen.

Anklagelsen: Kina hade en "bakdörr" in i systemet

Nu hävdar Yintao Yu, tidigare chefsingenjör hos Bytedance i USA, att Kinas kommunistiska parti, ofta förkortat KKP, de facto "hade full tillgång" till all Tiktok-data som lagrades i USA mellan åren 2017–2018, då han arbetade för företaget, skriver sajten Digital Trends.

Detta ska ha skett via en så kallad bakdörr, en slags genväg som gjorde det möjligt att kringgå ordinarie säkerhetskontroller som begränsar vilka som har åtkomst till djupare delar av systemet.

Läs mer:
Silicon Valley-bedragare slipper inte undan fängelse
”Jag såg kraften i GPT-tekniken redan sommaren 2020”

Anklagelserna mot Bytedance framkommer i en stämningsansökan för felaktig/orättfärdig avskedad som Yu har lämnat in mot sin tidigare arbetsgivare i USA.

Yintao Yu säger också att han anser att Bytedance har fungerat som ett "användbart propaganda-verktyg för KKP". Enligt Yu ska KKP ha satt upp en specialdivision som arbetade på Bytedances högkvarter i Peking, med uppdraget att påverka hur företaget främjade "kommunistiska kärnvärden" till användarna.

Tiktok: "Grundlösa påstående"

I ett uttalande säger Bytedance att man kraftigt motsätter sig Yintao Yus "grundlösa påståenden och anklagelser.

Tiktok, och ägarbolaget Bytedance, har alltid insisterat på att man inte delar användardata med den kinesiska staten, samt att data som rör användare i USA lagras inom landet och i Singapore.

Starka känslor kring Tiktok. Här hålls en demonstration i Washington till stöd för tjänsten i onsdags. Arkivbild
Starka känslor kring Tiktok. Här hålls en demonstration i Washington till stöd för tjänsten i onsdags. Arkivbild

Tiktoks framtid i USA hänger på en skör tråd. I februari grillades Bytedances vd Shou Zi Chew, som kämpar hårt för bolagets fortsatta existens i USA, ut i landets kongress.

– Det amerikanska folket förtjänar sanningen om det hot som Tiktok utgör mot det amerikanska folket och vår säkerhet. Tiktok kommer aldrig stå upp för amerikanska värderingar om frihet. Tiktok bör förbjudas, sa republikanen Cathy McMorris Rodgers.

Miljardsatsar på lagring i USA

Shou Zi Chew förnekade att Tiktok delat data med den kinesiska staten. Under utfrågningen lyfte han också fram "Projcet Texas", en satsning på 1,5 miljarder dollar som handlar om att data från amerikanska användare ska sparas på serverar i USA som står under Oracles kontroll.